неділя, 28 січня 2024 р.

Футбол з дитинства: як молодий гравець зростав у світі спорту




На початку січня на спортивному майданчику «Дунай-Арена» в Ізмаїлі завершився черговий Чемпіонат та Прем'єр-ліга (6х6) 2023-2024 роках. У турнірі взяли участь 16 команд: Вища, Перша Ліга. Нагородження переможців провів президент міської федерації футболу Геннадій Поліда. У цьому поєдинку футбольна команда "Лиманське" зайняла перше місце і здобула золотий кубок Бесарабії. І ось, сьогодні інтерв'ю про спортивне життя одного з гравців цієї команди. Хто він та чи вийшла його команда у фінал? 
Команда «Лиманське»



21 січня, біля спортивного стадіону Лиманського ліцею Ренійської міської ради, у досить похмуру погоду на мене вже чекав герой інтерв'ю — 20-річний футболіст Олексій Потложа.

Олексій разом з Геннадієм Полідою

— Олексію, вітаю Вас!

— Добрий день! — радісно привітався

— Чи готові Ви розповісти про свою спортивну кар'єру? — поцікавилась я у нього.

— Так, власне для цього я тут, але попрошу звертатись до мене на "ти",мені ніяково,коли до мене звертаються на "ви" і не думаю,що в нас велика різниця у віці, —усміхнувшись сказав він.

— Добре, Олексію,розпочнімо. Перше питання: чому ти вирішив стати футболістом і як вперше почав грати в футбол?

— Я полюбив футбол завдяки своєму дідусю.Він теж грав у футбол і з маличку я з ним тренувався, і таким чином я полюбив цей вид спорту. У 2 класі я почав грати за шкільну команду,а згодом мені подобалось все більше і більше грати, — продовжив він.

— Як цікаво,а які позиції ти грав та граєш на полі та які твої сильні сторони?

— На полі грав лівого захисника та опорника.Мої сильні сторони на полі — це техніка ,велика швидкість, ударом великим я не володію,нуу...— він трохи задумався і додав : Більше техніка та бачення поля.

Згодом Олексій розповів, що йому найбільше подобаються у футболі емоції,повага до суперника ,до команди. Футбольні прийоми, які найбільше подобається використовувати — довгі передачі, для нього це найважливіше у футболі. Також він не забув згадати про свій улюблений футбольний клуб та футболіста. Як виявилося клуб — Барселона,на матчі якого він дуже хотів би побувати. А його кумир серед футболістів це Ліонель Мессі — аргентинець.
Хлопець на тренуванні



— У яких змаганнях ти вже брав участь та які досягнення тобі наразі найбільше запам'яталися?

— Брав участь у Чемпіонаті України серед юнацьких футболістів, грав за команду "Чорноморець" U 19. Найбільша перемога у моїй кар'єрі це була нещодавно, тиждень тому, з моєю командою "Лиманське" ми здобули перемогу кубку Бесарабії. 
Перше місце зайняли — виграли золото, — на обличчі нашого героя помітно з'явилась посмішка.


Найкращі гравці команди « Лиманське»

— Вітаю з перемогою, а скажи, будь ласка, як ти реагуєш на невдачі або поразки на полі, як ти підтримуєш команду у таких ситуаціях?

— Нууу...— це питання змусило його серйозно задуматись.— На поразки реагую спокійно, підтримую свою команду і кажу, що не треба ніколи падати духом, йти вперед при будь - яких поразках і думати тільки про хороше.

— А кого на твою думку ти вважаєш з конкурентів найсильнішими?

— Хмм...Вважаю...Ось грали з "Гвардією" вчора, дуже хороша команда, вважаю, що дуже гідна гра була. Потім грав за "Чорноморець" проти багатьох команд в Україні ,Дніпро, наприклад, теж дуже важка команда.

— Що для тебе найголовніше у футболі — перемога чи участь?

— Так, звісно хочеться постійно перемагати, але не завжди можна вийти переможцем, тому участь,— впевнено сказав футболіст.

На його обличчі можна було спостерігати втому, чи то від питань, чи від гри, яка відбулася напередодні, та й ще погода значно погіршилась.

— Отже,не будемо марнувати час ,у четвер, 18 січня відбувся фінал між твоєю командою "Лиманське" та командою "Гвардія", як ти і твоя команда готувалися до фіналу?

—Він ухмильнувся і додав : До фіналу ми готувались дуже старанно та с бойовий настроєм, розраховували на перемогу, але, на жаль, не вийшло.

— Чи очікував ти, що ваша команда вийде у фінал?

— Чесно — так.

Ще Олексій розповів,що перешкодою та викликом на своєму шляху як для футболіста було те,що важко у випробуваннях та тренуваннях, а у бою, у іграх вже легко. Взагалі гравець реагує на критику або конструктивні зауваження позитивно і ніколи на них не ображається. У команді він намагається бути позитивним, ніколи ні на кого не огризатися, завжди бути у гарному настрої. А поза футболом він гуляє та дивиться фільми.


Футболіст під час інтерв'ю

— Олексію, чи можеш ти згадати одну цитату твого кумира?

— Так, можу, звучить вона так: "Ви повинні боротися, щоб досягти своєї мрії. Ви повинні жертвувати і багато працювати для цього" — Ліонель Мессі.
Ганна Стоянова, студентка ОЮА.


Немає коментарів: