середа, 6 грудня 2023 р.

В Україні вперше святкують День святителя Миколая зі всім світом





Сьогодні, 6 грудня, українці вперше відзначають День святого Миколая разом із більшістю християн світу. Завдяки календарній реформі церкви дата свята стала точнішою, а різдвяно-новорічний сезон починається раніше.

Упродовж тривалого часу День пам'яті Миколи Чудотворця святкували в Україні 19 грудня – за юліанським церковним календарем. Однак у 2023 році Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) ухвалили історичне рішення про зміну системи літочислення, пише РБК-Україна .

Церковна спільнота з 1 вересня перейшла на новоюліанський календар, який враховує астрономічні неточності юліанської системи, та майже збігається з григоріанським календарем у римо-католиків (крім визначення дати Великодня).

За новим стилем, дати релігійних свят змістилися на 13 днів тому. Таким чином, День святого Миколая в Україні святкуватимуть в один день із західними країнами – 6 грудня.

Свято за "старим" стилем 19 грудня не забороняється . На Помісному соборі ПЦУ було вирішено дати можливість парафіям та монастирям, за бажанням, проводити служби у важливі дати за юліанським календарем певний період, щоб перехід був поступовим та не викликав суперечок.

Більшість парафій, які поки що не перейшли на новоюліанський календар, належать до УПЦ (колишній московський патріархат).
Коли у світі відзначають День святого Миколая

6 грудня вшановують пам'ять святого Чудотворця Західні церкви (католицька, протестантська, лютеранська церкви, а також пресвітеріанство, англіканство та ряд інших течій) . Вони використовують григоріанський календар. Близько 2 млрд. віруючих на Землі є саме західними християнами.

Більшість Східних церков (православних) також святкують День Миколи на початку грудня за новоюліанським календарем:
Вселенський патріархат Константинополя;
Олександрійський патріархат;
Антіохійський патріархат;
Румунська православна церква;
Болгарська православна церква;
Церква Кіпру;
Церква Греції;
Автокефальна православна церква Албанії;
Православна церква України;
Православна церква Чеських земель та Словаччини.

Крім того, новий юліанський календар свят використовують Болгарська греко-католицька церква, Греко-візантійська католицька церква, Румунська греко-католицька церква та Українська греко-католицька церква.

День Миколи продовжують святкувати 19 грудня за юліанським стилем у православній церкві Ізраїлю, Росії (РПЦ), Молдавській православній церкві (московський патріархат), Білоруській православній церкві (московський патріархат), Сербії, Чорногорії, православній церкві Польщі, Північній Македонії.


Немає коментарів: