четвер, 28 грудня 2023 р.

Надприбутки українських банків зростають?



Так, зростають. Добре це чи погано? Ну для банкірів однозначно добре. Давайте по порядку. За даними Нацбанку, фінансовий результат банків після оподаткування за 11 місяців 2023 року склав 130,55 млрд. грн. Це у два рази більше періоду 2021 року.

Очевидно, що прибутки банків формує монетарна політика НБУ, високі ставки, в тому числі за депозитними сертифікатами та ОВДП - високі доходи банків. Зростання прибутків банків в 2023 році не є винятковим лише в Україні. На графіку ви бачите прибутковість банків в деяких країн Європи, ситуація всюди схожа, тому що монетарні умови схожі.

Щодо прибутків в Україні, то зради не так то й багато, за 11 місяців 2023 року немає статистика стосовно того, які банки отримували прибуток, то ж ми орієнтуватимемось на статистику за січень - вересень. Так от, тоді з 109,85 млрд гривень прибутку, 69,64 млрд гривень заробили державні банки (+ Сенс), це означає, що ці кошти будуть спрямовані в державний бюджет.

Окрім цього, нещодавно було ухвалено закон про оподаткування надприбутків банків. Додаткові податки, будь-які - це не приємно, але цілком прийнятно в такий час оподатковувати надприбутки, особливо, якщо вони формуються не через ринкову кон'юнктуру, а через необхідність проведення відповідної політики центральним банком.

От що точно не прийнятно, то це зворотна дія закону, та оподатковування прибутку минулих періодів. Окрім того, що це порушує норми права, то це може дуже серйозно вдарити по інвестиційній привабливості в майбутньому, зважаючи, що profit для бюджету відносно не такий вже й великий.

То що ми маємо у висновку: формування величезних прибутків банків - не лише українська історія, схожі монетарні умови та політики формують схожі наслідки в різних країнах. Значна частина прибутків осідає у державних банках, тому таким чином потрапить у бюджет. Додаткові податки на прибуток банків виправданні складним становищем, але оподаткування минулих періодів може коштувати набагато дорожче тих додаткових 15 млрд грн

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: