вівторок, 14 листопада 2023 р.

Промисловий патріотизм повинен стати нашим світоглядом на найближчі роки



7-10 листопада делегація Морського Кластеру України (МКУ) працювала на виставці Europort в Роттердамі, яка є однією з найвизначніших світових подій у галузі морських технологій. 
На вітчизняному стенді були представлені суднобудівники та судноремонтники, постачальники послуг, виробники морського обладнання, інженерні бюро, проєктні організації, інноваційні компанії та навчальні профільні заклади.
Свою продукцію та послуги представили на Europort делегати проєкту «Амбасадори міста Миколаєва»:                ПП "Інтелектуальні Морські Технології», ТОВ «Верф «Чорноморські яхти», ТОВ Компанія «Чорноморська верф», ТОВ «Сі-Джоб Миколаїв», ПДБ «ПроЛайн» , ТОВ «AMICO Digital», ТОВ «Компанія Гольфстрим», ПП «Марін Дизайн Сервіс», ТОВ СК «ARTEL MARINE» та ТОВ «Суднобудівний завод «Океан».
Під час виставки українська делегація провела зустріч з представниками SeaEurope Асоціацією корабелень і морського обладнання Європи та відвідала з ознайомчим візитом верф корпорації Damen Shipyards Group.
Наша редакція вітає зусилля Морського Кластеру України по інтеграції вітчизняного суднобудування у світовий ринок. Ми вважаємо цю роботу край важливою для повоєнного відновлення галузі і закликаємо усі зацікавлені підприємства долучатися до цих процесів.
 
Крім нас самих у нас нікого нема. Ніхто не допоможе. С закордону – так, поглядають з цікавістю. У них є гроші і технології. Але щоб вони сюди прийшли, їм конче треба зрозуміти – чи хочемо ми цього самі, чи здатні перебороти свою попередню недолугість, чи будемо вперто працювати, щоб досягти більшого? Відповідь на ці питання досі не прозора.
Цю відповідь повинна транслювати влада. Державна і місцева. Створювати прості, чесні, сприятливі правила та умови для бізнесу, а не намагатися його зарегулювати чи віджати земельку, бо своїм людям треба. На усіх міжнародних майданчиках демонструвати промисловий патріотизм.
Так, промисловий патріотизм повинен стати нашим світоглядом на найближчі роки. Бо без нього не відбудеться відродження України. Не "красиве безпечне місто", не "IT" (як його розуміють домогосподарки, що готують своїх недорослів в університет) – все це теж важливе і повинно розвиватися пропорційно. А хребет системи, на якому виросте добробут майбутнього.
До речі, справжнє IT – це не модні компанії з власниками і топменеджмент в Канаді, що пишуть шаблони для веб-сайтів. Справжнє IT теж обертається навколо промисловості. Це системи проєктування та технологічної підготовки виробництва, це гнучкі виробничі системи, верстати з ЧПУ, системи управління ресурсами тощо.
Ось яке IT нам треба розвивати, але для цього і потрібні працюючі суднобудівні заводи тут, в Миколаєві.
Цей погляд, ці критерії я і буду використовувати на наступних виборах – і в Місті, і в Країні. Бо задача складна, потребує багато і грошей, і зусиль. Світова конкуренція вона така. А сьогодні, нажаль тільки ентузіасти тягнуть на своїх плечах нас усіх в омріяне майбутнє. Допомагайте їм по можливості.
Д.Удовицький.


Немає коментарів: