субота, 11 листопада 2023 р.

Форум незалежної журналістики відбувся в столиці

 


Донбас Медіа Форум #DMF зібрав  декілька сотень незалежних медійників цьогоріч у Києві. В фокусі було більше проблем саме регіональної журналістики.

Практика адаптації та релокації редакції під час першого року повномасштабної війни стала унікальною для всього світу. Українські медіа моментально перелаштувались на рейки воєнного стану й не програли у інформаційній війні. Все це, а також активні заходи по вивченню свого читача тепер, співпраця з міжнародними донорами медіа - ці теми піднімались протягом 2-х днів. 



Головред НикВестей Олег Деренюга під час виступу на панелі відмітив що медіа південного регіону з приходом війни в наш край одночасно подорослішали й стали однозначно україноцентричними. А ще, почали вести справи як бізнес.

Нажаль, секцію щодо освіти журналістів перервала 3 годинна повітряна тривога, але й на початку було зрозуміло що більшість панелістів скептично налаштовані до академічної освіти. Маючи багаторічний досвід підготовки універсальних медіа-фахівців, хочу зазначити, що саме фактор Коледжу преси та ТБ у Миколаєві сприяв чи не найбільшій опірності регіону рашиській навалі. Саме під Миколаєвом та Вознесенськом ворог вперше отримав "по зубах", та 9 місяців не зміг подолати фортецю на Бузі. А до того було десятки років плюралістичної журналістики в регіоні, чого не було до 2014-го ні у Криму, ні у Донецьку.

Ну а на Форумі імені окупованого регіону спілкувались та знайомились учасники з досвідом та новими проєктами, всупереч щоденним тривогам. З півдня були помічені редакції Район.Миколаїв, Одеса, Кавун та Інтент, редактори Суспільного з Миколаєва та Одеси. Онлайн в секції розслідувачів ділився досвідом редактор Нікцентру журналістських розслідувань - О.Оганов. Відома телевізійна журналістка з Миколаєва - Ганна Бурейко представляла YouСontrol та його сервіси для журналістів.



Журналісти півдня уважно придивившись до організації заходу, помріяли навесні 24-го провести аналогічний захід саме у Миколаєві.

І тільки під час останньої панелі за 5 хвилин до закриття Форуму прозвучало: найцінніші тепер грант-менеджери.

С.Лиманов.



Немає коментарів: