середа, 1 листопада 2023 р.

РЕБ - ключ до перемоги у війні безпілотників, - Залужний



Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний написав статтю, у якій окреслив напрямки модернізації ЗСУ, завдяки яким Україна зможе перемогти агресора. Стаття опублікована у виданні The Economist
Говорячи про другий після авіації пріоритет модернізації ЗСУ, Залужний заявив: "Наш другий пріоритет: радіоелектронна боротьба (РЕБ), така як глушіння сигналів зв’язку та навігації. РЕБ — ключ до перемоги у війні безпілотників. За останнє десятиліття Росія модернізувала свої сили РЕБ, створивши новий рід армії та створивши 60 нових видів техніки. У цьому він нас перевершує: 65% наших платформ постановки перешкод на початку війни були вироблені ще за радянських часів".

Він продовжив: "Ми вже створили багато власних електронних систем захисту, які можуть запобігти глушенню, але нам також потрібен більший доступ до електронної розвідки від наших союзників, включаючи дані з активів, які збирають сигнали розвідки, і розширення виробничих ліній для наших систем РЕБ проти безпілотників в Україні та за кордоном. Нам потрібно покращити ведення радіоелектронної боротьби з наших безпілотників у ширшому діапазоні радіочастот, уникаючи при цьому випадкового придушення наших власних безпілотників".

Читайте на "Цензор.НЕТ": Найважливішим компонентом для перемоги над росіянами має стати сучасна авіація, - Залужний

Залужний продовжив: "Третє завдання – контрбатарейний вогонь: ураження артилерії противника. У цій війні, як і в більшості минулих воєн, артилерійський, ракетний і ракетний вогонь становить 60-80% усіх військових завдань. Коли минулого року ми вперше отримали західну зброю, ми досить успішно виявили російську артилерію та вразили її. Але ефективність такої зброї, як екскалібур, американський снаряд із gps - наведенням, різко знизилася через удосконалення російської електронної боротьби.

Тим часом власний контрбатарейний вогонь Росії покращився. Це значною мірою сталося завдяки використанню боєприпасів "Ланцет", які працюють разом із розвідувальними безпілотниками, а також зростанню виробництва високоточних снарядів, якими можуть наводити наземні сповіщувачі. Незважаючи на зневажливу думку деяких військових аналітиків, ми не можемо применшувати ефективність російської зброї та розвідки в цьому відношенні".

"Наразі нам вдалося досягти паритету з Росією за рахунок меншої кількості більш точної вогневої потужності. Але це може не тривати. Нам потрібно створити наші локальні поля gps — використовуючи наземні антени, а не лише супутники — щоб зробити наші снаряди з точним наведенням більш точними в умовах російського глушіння. Нам потрібно ширше використовувати безпілотники-камікадзе для ударів по російській артилерії. І нам потрібно, щоб наші партнери надіслали нам більш якісного артилерійсько-розвідувальне обладнання, яке може виявляти російські гармати", - резюмував Залужний.


Немає коментарів: