четвер, 23 листопада 2023 р.

Майдан, якого ніби не було в Одесі




В День гідності та свободи в Медіацентр Україна — Одеса відбувся круглий стіл “10 років з початку Революції Гідності: як робити підсумки в умовах повномасштабної війни”. Журналісти, крім вашого кореспондента проігнорували офлайн цей заклад, мабуть дивились трансляцію. За добу її передивились у ютьюбі аж 21 раз. Попри круглу дату в місті Одеса інших громадських заходів, де згадували Майдан не було анонсовано.


Всі хто зібрався були дійовими особами Одеського євромайдану 2013-14, не всі переїхали до Києва тому розпочали з психологічного болю: опоненти з Антимайдану зокрема в приморському краї навіть тепер себе відчувають вельми комфортно. Десь на 5-й хвилині згадали персону тодішнього “коменданта антимайдану” Віталія Барвиненко, який тепер очолює Одеську району раду. А суди проти тих, хто чинив фізичний спротив активістам Євромайдану досі технічно затягуються. Ба більше, обласну військову адміністрацію очолює люстрований прокурор, який реактивно у 2019-му оскаржив в судах її. Здається, здобутки Майдану в конкретному місті вельми ілюзорні. І хоча на думку Анатолія Бойко, голови Одеської обласної організації Одеського відділення Комітету виборців України з кожним Майданом держава стає сильнішою, в Одесі демократичні сили залишаються на маргінесі. Прояви патріотизму, які з початку повномасштабного вторгнення ніби з'явилися, скоріше за все мають імітаційну природу, чи мімікрію. Інституційних засобів заміни дискурсу з імперського на проукраїнський - обмаль. Найяскравіший приклад. В міський дитячій бібліотеці Одеси хотів виявити хоча б одну книжку про Євромайдан. Зузьки! НЕ має ніяких книжок про Революцію гідності.

В Миколаївських дитячих бібліотеках - є, а в Одесі - "ніт". Проте досі купи літератури про радянський кінематограф російською та повісті й романи радянської шкільної програми.

Олексій Чорний, учасник Революції Гідності, військовослужбовець Сил оборони України, який був на круглому столі запропонував не про "факапи" демократичних сил говорити, а про перспективи. Згоден. Але якщо Олексій ще власним донькам може правду розповісти про Євромайдан в Одесі зимою 2013-го року. То звідки про цей громадянський подвиг дізнаються теперішні одеські підлітки?

Майданівців дуже швидко середа бюрократів та пристосуванців звабила посадами та інкорпорувала до “вирішення питань” на містах. За гідність та права, відкриті конкурси, євроінтеграцію нарешті повстав майдан замість “йолки” у 2013-му. На 10-й рік війни з імперською рф, та просування в бік ЄС в конкретній Одеській області багато досягнень постмайданої України нівелюється. Ті самі місцеві медіа тому яскрава ілюстрація, точніше їх аморфність.

Так сталось, що саме в цей день один відомий одеський телеграм-паблік з етнічною (єврейською) ознакою в назві, запропонував підписуватись на тг-кнал “Новини Москви”. Кисла вишенька на тортику…



С.Лиманов.



Немає коментарів: