четвер, 5 жовтня 2023 р.

Чи подолала Німеччина спадок совка?




Я не буду писати тут багато, бо лише хочу показати як спадок совка дає про себе знати навіть через 33 роки. НДР та ФРН вже давно стали єдиною країною, але на мапі об'єднаної Німеччини все ще є невидимі кордони, зокрема - економічний. І це незважаючи на той факт, що Східні землі сильно дотуються. Зокрема, ще не скасований податок “солідарності”, яким фінансуються проекти в колишній НДР.
*Примітка: На картинці, особливо цікавим є те, що в колишній НДР, так і не зявилось великих корпорацій чи загалом значимих компаній, які могли б увійти в біржовий індекс DAX.

Приклад Німеччини нам показує, що отрута більшовизму дуже сильна. І, аби її подолати, нам прийдеться пройти дуже довгий шлях. Зокрема, нам потрібно перебудувати наші політичні інститути, змінити цілу низку неформальних правил (соціальні норми і тп.), щоб здолати недуг - атомізацію нашого суспільства.

Однак, аби ми справді могли досягти успіху, нам варто дізнатись ще більше про інститути приватного та публічного порядку і як вони функціонують. Бо саме якість інститутів краще за все пояснює міжкраїнні відмінності, простими словами, чому одні країни бідні, а інші багаті.



Немає коментарів: