понеділок, 2 жовтня 2023 р.

Театральний фестиваль за розкладом відкрився у Миколаєві




У Миколаївському академічному художньому драматичному театрі 1 жовтня відбулася урочиста церемонія відкриття 12+1 фестивалю «Homo Ludens. Людина що грає».
Фестиваль відбувається у двох форматах: покази на сцені Миколаївського академічного художнього драматичного театру та на базових сценах театрів-учасників в Україні та за кордоном (дистанційно). Працюватиме також літературна сцена, на якій відбудуться зустрічі з письменниками, поетичні перформанси.

Директор – художній керівник театру Артем Свистун зауважив, що нумерація фестивалю дана згідно з певними театральними традиціями.

«Я хочу подякувати всім, хто цьогоріч підтримав цей фестиваль. На жаль, війна триває, але, завдячуючи нашим хлопцям з ЗСУ, ми маємо можливість проводити цей захід», - підкреслив він.

Під час відкриття колектив театру отримав від Верховної Ради України нагороду «За заслуги перед українським народом».

Зазначимо, що цього року участь у фестивалі беруть театральні колективи з Польщі, Болгарії, Литви, Грузії, а також з Одеси, Житомира, Херсону, Хмельницького, Миколаєва, Рівне, Мукачево та Києва.


«Миколаїв завжди підтримував фестиваль. Театр — це життя. Якщо в місті є театр, якщо він працює — то є життя. Трохи філософії. Можна подивитись на афішу фестивалю і побачити дві маски — усміхнену та сумну, а можна побачити метелика. І саме театр для мене — це метелик. Він створює красу, його крильця можуть зробити багато гарного. Я з насолодою чекаю на прем'єри», - сказав начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрій Любаров.

Оцінюватиме ж учасників професійне та альтернативне журі, яке складається з провідних театральних діячів України та світу, а також журналістів, що висвітлюють культурні події Миколаєва та області.


Першої фестивальною виставою у цей день стала імерсивна вистава «Наше містечко» за п'єсою відомого американського драматурга Торнтона Уайлдера. Вистава спонукає глядача цінувати кожен момент власного життя.


Немає коментарів: