неділя, 22 жовтня 2023 р.

Блеф пропаганда поширює телеграмом

 


Згадайте, скільки раз за останні півтора року ніби інформація від тг-поширювачів виявлялась брехнею?

Згадали?!

Це навіть не 2-3 рази. Суцільна черга псевдо інформаційних повідомлень від великих та малих "телеграмчиків та телег".

А чому?

Бо цей месенджер спроектовано й втілено як елемент інформаційної зброї.

Ті, хто досі цього не збагнув, чи має надію, що її/його це не стосується - помиляються. Телеграм - оперативний доставщик інформації, але не унікальний. 

Чому він такий поширений в Україні?

Бо дуже гарно вивчив звички та ментальні особливості нашого народу. А ще, користуючись службовими відомостями про жадібних та заздрісних "посадив" їх на голку. Це вщент розбиває легенду про диверсифікацію ТГ. Координація антиукраїнських телеграмканалів була виявлена ще під час початку повномасштабного вторгнення. Сітки ворожих каналів та чатів запрацювали як з паличкою диригента, коли колони техніка РОВ посунули з півдня та півночі. Вони сіяли паніку, та намагались розбрат. А ще - заповнювали інформаційний вакуум, який українська влада створювала майже ненавмисно. Ну й повідомлення про обстріли. Це ноу-хау "телеги" надовго стане від лютого 22-го унікальною пропозицією.

Про фейки та спотворення інформації з телеграмканалів в Україні зроблено вже не одно дослідження, але ... Радбез щось не виходить з ініціативою, щодо заборони цієї ворожої інформаційно-психологічної сили. Кажуть, багато для перемоги Зеленського на виборах зробили саме телеграм канали. Тому... Індульгенція, ніби в них, або... може сплачують за можливості?

А що? Немає нічого неможливого. Як зробити контент-аналіз одного дня Єдиного телемарафону, то можна помітити що більшість виголошеної там інформації теж надходить від різноманітних каналів телеграму. Іноді, геть не веріфікованих, а інфікованих фейками, особливо, що стосується міжнародної політики.

Коло замкнулося!

Згадайте, як після 2014-го навіть радіо з ТБ з Москви заборонили в Україні, так вони через інтер та різні "номерні" міньони полізли у мізки посполитих. А телеграм, який курують навіть не одна з спецслужб ворога, залишається у вільному користуванні. Щось українські контр пропагандисти якусь дивну толерантність демонструють?

Може досить?

Інформаційних наркоманів варто рятувати. Телеграм до всього дуже розбещує ледачих у пошуку альтернативної інформації. Вкладає повсякчасно спотворену інформацію 24/365 а люди не звиклі до критичного мислення - все це споживають.

Рятуйтесь, панове! Все це пропаганда за рахунок вашої уваги. Зробіть паузу. Не заходьте в телеграм, хоча б добу! Запевняю вас - нічого поганого не станеться.

В.Головченко. 



Немає коментарів: