середа, 4 жовтня 2023 р.

Коаліція допомоги створює платформу для покращення співпраці на Миколаївщині



Миколаївський офіс UST створює платформу для покращення співпраці та комунікації громадських організацій та місцевою владою у питаннях відновлення. Миколаївські волонтерські та громадські організації з місцевою владою обговорили проблеми, виклики та перспективи співпраці. У результаті дискусії учасники домовились створити платформу для координації та обміну інформацією у питаннях відновлення області.

Під час виступу Олена Колтик розкрила основні принципи роботи коаліції Ukraine Support Team (UST) та зауважила, що розвинуте громадянське суспільство є запорукою розвитку демократичної країни. Також була висвітлена проблематика прийняття рішень владою на національному рівні з недостатнім розумінням потреб громад на місцях.

«Дуже важливо, щоб громадськість всупереч війні, не втрачала свій голос», - додала вона.

Зі свого боку Дмитро Тарасенко, керівник Миколаївського офісу коаліції UST, запропонував започаткувати практику діалогів на постійній основі. Створення структурованого та ефективного механізму комунікації дозволить всім зацікавленим сторонам регулярно обговорювати питання відновлення Миколаївської області.

Як повідомив Саймон Мущик, представник Stabilization Platform, зміцнення громадських і державних структур є основою передумовою сталої стабілізації суспільства. Надзвичайно важливою є співпраця між усіма учасниками. Участь широкого кола сторін, особливо громадянського суспільства, підвищує легітимність ініційованих проєктів, які підтримуються та їх реалізація контролюється. Ключовим фактором є прозорість з точки зору фінансової підтримки, а також відкрий доступ до процесів.


«Вже набутий досвід у Миколаївській області може стати цінним прикладом для інших регіонів», – наголосив Саймон Мущик.

Микола Марінов, заступник начальника МОВА, розповів про декілька підходів у взаємодії між громадськими й донорськими організаціями. Також він зазначив, що до створення робочих груп міжнародного співробітництва у кожній області за ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, функцію визначення пріоритетів потреб громад на Миколаївщині виконувала команда UST.

Далі спікери громадських організацій поділилися власним досвідом та озвучили головні проблеми й пропозиції. Звернули увагу на те, що наразі державній владі не вистачає ресурсів для роз'яснення всіх способів взаємодії та підтримки й в цьому вбачається залучення допомоги зі сторони громадських організацій та коаліцій.

Зокрема, Євген Гілін, представник ГО «Місто Сили», порушив питання стихійної координації дій, при якій декілька організацій залучаються для розв'язання спільної проблеми, при цьому не погоджують дії між собою. Він запропонував ділитися досвідом, напрацюваннями та впроваджувати відкритість й прозорість діяльності, яка повинна стати абсолютною вимогою при взаємодії з донором.

Наталія Горбенко, представник БФ «Щедрик», розповіла про успішні кейси інституційної взаємодії з міжнародними донорами на прикладі фонду. Вона поділилася інформацією про наявність проєктного офісу та спеціалістів, що вже вміють працювати з грантовими можливостями та звітністю згідно з міжнародними стандартами. Фонд заохочує всіх небайдужих приєднуватися, а також концентруватися на розвитку економічної складової, а саме Наталя зі своєю командою багато уваги приділяє грантовим можливостям для малого бізнесу, безплатній перекваліфікації працівників підприємств у зв'язку зі втратою робочих місць на зруйнованих чи зупинених підприємствах. Спікер висловила бажання підписати меморандум про співпрацю.

Публічна дискусія «Співпраця громадських організацій, місцевої влади та донорів у питаннях відновлення Миколаївщини» відбулася 28 вересня у Миколаєві та організована Миколаївським офісом коаліції Ukraine Support Team (UST) у партнерстві з Регіональним офісом міжнародного співробітництва.




Немає коментарів: