неділя, 1 жовтня 2023 р.

Вчимось плекати культуру сусідства

Мітя Ковбасюк, стоїть справа та пояснює головам ОСББ свою логіку



В Одесі цієї осені стартує Базовий курс культури сусідства. Мабуть чули про активність випускників Школи культури сусідства?

То вони свята роблять з перекриттям цілих вулиць, що пів Одеси хоче на них завітати, то укриття оздоблює меблями та генераторами та місткостями з водою, то кіноклуби проводять. А взагалі: що то таке культура сусідства? - запитали ми засновника Мітю Ковбасюка.

- Мені дуже імпонує сенс слова культура з латині: Culture − обробіток, обробляти. Це як і з рослинами/деревами - робимо відносини між людьми краще, доглядаємо, прикрашаємо свій світ.

- Де ми, містяни проводимо багато часу?

У дворах власних помешкань, від перших років, до літніх. Хочемо створювати дружне та комфортне середовище. Робили розвідки з цієї теми. Шукали однодумців, так і з Максом познайомились з Фонду розвитку міста Одеси. Вивчили досвід інших країн, щось запозичили, а головне - намагаємось органічно вибудовувати відносини серед членів міських ОСББ\ЖБК.

Про все це, а також про нашу формулу 4х4 завдяки який й повстає нова культура співмешкання у наших дворах й будемо на Базовому курсі розповідати.

- В кожного буде свій ментор з-поміж випускників попередніх років, вони й допоможуть легше сприйняти інформацію, - додає Максим.

- Майстерність поводження з сусідами, а радше комунікувати - скіл, який знадобиться сучасній людині у будь-яких обставинах та колективі. - вступає в бесіду Максим Долженко співорганізатор Школи культури сусідства. Хочемо, щоб люди, які доєднаються до нас сповідували принципи толерантності та демократичності.

- Надзавдання культурної людини у дворі - сприяти включеності всіх. Щоб кожна родина та її член міг знайти собі справу по душі. - додає Мітя.

В наших дворах є музиканти, є садівники, а є просто творчі люди, екскурсоводи - завдання може кожний сам собі згенерувати. Під час навчання саме на Базовому курсі ми хочемо налаштувати голів ОСББ\ЖБК та активістів дворів на спільну роботу оркестру, а не сольний спів.
Свято двору на минулому тижні на вулиці Срєдней



До речі, концерти у дворах випускників Школи культури сусідства не рідкість. Бо в кожного двору як й у людини є характерна ідентичність. Одеські двори, це не тільки основа для багатьох літературних та театральних творів, але й лабораторія суспільних відносин. Якщо хочете вдосконалювати власні відносини зі світом - вам точно на Базовий курс школи. Заповнити форму для того, щоб приєднатись - можна тут!

В.Інгульский.



Немає коментарів: