субота, 28 жовтня 2023 р.

План на 50 мільярдів за закритою завісою




Або історія про Ukraine Facility. Це умовний фонд на 50 мільярдів євро від Європейської комісії для повоєнного відновлення та швидшої інтеграції України в ЄС.

Україна своєю чергою має підготувати план, в якому розписати напрям дій. Так званий Ukraine Plan.

І ось тут починається темрява. Європейська Комісія представила цю програму ще в червні. За розробку відповідальне Міністерство економіки.

І от за більш ніж 4 місяці клопіткої роботи ми чули та бачили новини лише про те, що Свириденко комусь щось показала чи продемонструвала, без зазначення суті, матеріалів чи даних.

Більшість з відомих даних дає Європейська комісія, от як загальні підходи чи компоненти, які є такими:

1. Підтримка плану України грантами і т.п. (Важливо зазначити, що значна частина з Ukraine Facility буде спрямована на покриття дефіциту бюджету)

2. Зменшення інвестиційних ризиків.

3. Структурні, інституційні реформи.

Аж ось настало 18 жовтня і був представлений план для першої частини. Ми не будемо зараз детально його розбирати, якщо хочете, щоб ми його проаналізували, пишіть в коментарях.

Ми хочемо звернути увагу на те, що план розроблявся практично без думки бізнесу, громадськості, експертного середовища. В медіа по цій темі мінімум інформації, мінімум комунікації.

Ну і звичайно ж автори, обрали пріоритетні галузі, які держава буде розвивати. Без обговорень та без дискусій, ми так вирішили і так буде.

Наскільки нам відомо в Європейській комісії не дуже задоволені таким підходом.

Від себе хочемо додати, що так не можна, просто не можна. Коли починалась розробка мертвонародженої 10:10:10, про це знав кожен, багато хто в деталях.

А коли мова йде про реальну програму на 50 мільярдів євро то всі наче води в рот набрали

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: