пʼятниця, 29 вересня 2023 р.

МОНУ добиває конкурентні переваги Миколаєва







Наша редакція закликає громадськість засудити намагання Міністерства освіти та науки України (МОНУ) ліквідувати в навчальних закладах спеціальність "135 Суднобудування", як це пропонується в проєкті постанови КМУ "Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти".


МОНУ замість спеціальності "135 Суднобудування" в проєкті постанови пропонує ввести загальну знеособленну "G13 Машинобудування (за галузями)". Зокрема для суднобудівних спеціальностей пропонується підрозділ - 0716 Motor vehicles, ships and aircraft.


На думку фахового середовища такі пропозиції дискредитують як суднобудівну галузь, так і навчальний процес за відповідними спеціальностями. Самі пропозиції МОНУ є імітацією реформ, а не корисними конструктивними змінами. Навіть якщо мова йшла про приведення спеціальностей до світових стандартів, то й треба було взяти розповсюджені назви: "Naval Architecture and Shipbuilding", "Naval Architecture and Marine Engineering", "Shipbuilding", "Naval Architecture Shipbuilding and Ocean Engineering" тощо.


З думкою директора Кораблебудівного інституту НУК, канд. техн. наук, професора Олександра Бондаренка ознайомтесь за посиланням: https://www.facebook.com/alexander.bondarenko.1650/posts/pfbid0na19XJs2gKU8CpgiHxvTUYh9xwuk5kN35H8QmP7mGeWpT3qkARKxFgmV29JjZfoHl




Схоже, що МОНУ навмисно вибрала короткий та незручний час для громадського обговорення цього питання. Ми також зауважуємо, що значна кількість освітян зараз у лавах ЗСУ і просто не можуть продуктивно прийняти участь в обговоренні.




Що ми вимагаємо – відкласти рішення по спеціальності "135 Суднобудування" до кінця війни. Якщо аналогічні проблеми й з іншими спеціальностями – відкласти на цей же термін весь проєкт постанови КМУ "Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти". Знову повернутись до цього питання с залученням максимальної кількості фахівців у мирний час.


Як допомогти. Ми вважаємо, що максимальний розголос і резонанс може призупинити деструктивні дії Уряду. Шкода, але ми вкотре констатуємо непрофесійність влади і вважаємо це за небезпеку при розбудові України після війни.


Немає коментарів: