пʼятниця, 8 вересня 2023 р.

Вистава миколаївців у цьогорічній Мельпомені



8 вересня 2023 року о 18:00  розпочався одночасно о 25 театрах України Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". 

Вистава Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії "Родина напрокат" поставлена режисером Євгенієм Резніченком (з яким ми вже створювали вистави "Кар'єра за прізвищем" ("Мина Мазайло" Миколи Куліша) і "Тартюф" (Мольєр). Цього року взялися за цікаву п'єсу Іва Жаміака "Мсьє Амількар або людина, яка платить". У колег з Миколаївського академічного художнього драматичного театру цей матеріал йде під назвою "Все сплачено". Порівнювати ці дві вистави миколаївцям не доведеться, адже вони кардинально різні за способом існування.



Обрали цей матеріал адже він максимально людяний, ліричний, розумний, дотепний, смішний і в той же час щемливий. Історія про багатія, який винаймає людей, щоб вони грали ролі його дружини, дочки, друга. Та врешті-решт за гроші неможливо придбати справжні стосунки. Будувати соціальні зв'язки це щоденна важка праця. І коли вони є – їх треба цінувати.
 



Нам здається, що вистава "Родина напрокат" буде цікава глядачам ще й, як би це дивно не прозвучало, з технічної точки зору. Як я згадував раніше, головний герой – багатій Олександр Амількар (заслужений артист України Максим Руденко) винаймає людей, які будуть грати його родину. Вистава вирішується як знімальний майданчик телевізійного реаліті-шоу.

На сцені присутність грим.столики, студійні освітлювальні прилади, діють менеджер сценічного майданчику, реквізитор, монтувальники, а також людина з камерою. Відео з цієї камери транслюється в реальному часі на світлодіодний екран (який повністю займає увесь "задник") та дає можливість побачити обличчя акторів крупним планом. Нам здається, що цей досвід буде цікавий тим, що зазвичай глядачі (крім перших 3-4 рядів) не можуть побачити очі та емоції на обличчі настільки чітко.

У виставі гратимуть: заслужений артист України Максим Руденко (Олександр), заслужена артистка України Ірина Бубенко (Мелія), Оксана Арнаут (Елеонора), Олег Мамикін (Машу), Наталія Рижкова (Вірджинія), Іван Гобокан (Поло).

Ролі працівників сценічного майданчику виконують: Анна Матійченко (менеджер майданчику), Анна Тютенко (реквізитор), Віктор Висоцький (людина з камерою), а також наші монтувальники Сергій Бригарчук, Олександр Ліщенко, Євген Мельников.
Богдан Головченко, керівник літературної  частини театру. Фото автора 


Немає коментарів: