четвер, 21 вересня 2023 р.

Осушення й дезінфекцію підтоплених будинків громадяни роблять самі

Промисловий осушувач +генератор


Проактивність українського громадянського суспільства - головний прорахунок тоталітарного агресора.  Ну не можуть "орки" збагнути: як це проявляти ініціативу без команди. А приклади на кожному кроці цієї екзистенціальної війни з 2014-го року.

Юрій Антощук, голова Херсонського Фонду «Об’єднання» та його команда після підриву дамби Каховської ГЕС, "увімкнулись" у подолання наслідків  підтоплення будівель. Бо мало врятовувати від повені тисячі родин, евакуювати речі, забезпечити рятувальників ефективними транспортними засобами для повені, важливо було зібрати корисну інформацію щодо ліквідації наслідків, а не тільки гроші. З цим на Херсонщині після 6 червня було дуже скрутно. Всі шукали вільні човни.

Першим і важливим рішенням було звернення голови фонду до спеціалістів, а саме до Київських архітекторів, котрі детально проаналізували проблему, пропрацювали безліч літератури та склали план, як треба діяти, щоб врятувати будівлі. Саме виходячи з цього плану, опираючись на розроблений алгоритм дій фондом були проведені закупівлі засобів для дезінфекції та необхідного інструменту для цих робіт. Зрозуміло, що речі (меблі, техніку, одяг) після того, як вони пробули у воді днями можна викидати. Але як зберегти хоча б стіни звичайні мешканці не знали.

Волонтери та рятувальники допомагали мешканцям прибирати бруд з квартир, підвалів, під’їздів. Але їх було замало, а затоплених будинків багато. Тому більшість робіт з очищення своїх будинків мешканці робили самі. Робота фонду «Об’єднання» в цей період полягала в наданні якісних матеріалів, та необхідного інвентарю для дезінфекції. Але виявилось, першочерговим до етапу дезінфекції має стати осушення приміщення, щоб забрати максимальну кількість вологи зі стін, підлоги. Знов таки, завдяки рекомендаціям професіоналів були придбані промислові осушувачі.

Наступним “квестом” виявився список підтоплених херсонських багатоповерхівок. Ніяких телефонів голів ОСББ. Їх знаходили самостійно (або у відкритих даних в інтернеті, або запитуючи у представників ОСББ, з якими вже зв'язались, допомагало сарафанне радіо). На жаль більшість підтоплених будинків знаходилось в мікрорайоні Острів, який щодня потерпає від щільних артилерійських обстрілів росіян. Тому надалі постала ще одна проблема - більшість жителів виїхали та ті самі осушувачі та набори для дезінфекції нема кому просто забрати. Переважали літні люди. Як сказала голова одного з таких будинків: «У мене найменшому мешканцю 62 роки, всім іншим 70,80+…».

Друга проблема - це відсутність електроживлення в цьому районі та невизначеність, коли воно зʼявиться. Електрики поступово підключають будинки, але дуже повільно. Це пов’язано знов таки з постійними обстрілами. Голови ОСББ все ж таки находили можливості, іноді кооперувались, іноді просили знайомих з інших районів (котрі сміливі й не побояться поїхати на “Острів”) та брали в представників фонду набори та осушувачі.

Є в цьому районі будинок, який знаходиться ближче всього до Дніпра. Постраждав сильно. Голова будинку провела опитування серед мешканців, які залишились чи згодні вони закуповувати бензин і запускати осушувачі через генератор. Частина погодилась, а частина ні. Це зрозуміло, через те, що всі ці мешканці - бабусі та дідусі. Але коли вони побачили, як за 4 години осушувачі збирають з повітря приміщень більш ніж 2 літри води, погодились купувати бензин всі. Пліснява, грибок, сморід застояної води, блохи та комахи - це ще не всі проблеми, які трапились після затоплення. Миші тікали з полів від води та полізли до квартир. Там в покинутих квартирах їх ніхто не чіпає і вони плодяться дуже швидко. В підвалах з’явились щури. А в пустих квартирах в мікрорайон “Острів”, який постраждав найбільше, завелись жаби.

 

Серед небайдужих мешканців, хто допомагає своїм будинкам, є різні люди: і люди похилого віку, і відносно молоді хлопці років по 40, і забезпечені люди, котрі не виїхали. Так, за набором одного з таких багатоквартирних будинків з Острову приїхав відповідальний мешканець на дуже новому “джипі” останніх років. На перший погляд, він мав би змогу виїхати, але залишився. Голова їх ОСББ втекла з росіянами на лівий берег в листопаді 2022, а інші мешканці виїхали у більш безпечні райони. На весь чотириповерховий будинок з мешканців залишився він і його дружина. Вони самотужки прибрали бруд, осушили та провели дезінфекцію нашими засобами.

Як розповів нашому кореспонденту менеджер фонду «Об’єднання» Володимир Пузирьов:

- Ми видали набори на 23 будинки (не всі з Острова, є також з мікрорайону Шуменський). Сьогодні мене додали у групу всіх ОСББ центра, й ми написали про наявність наборів. Саме скільки їх буде у нас замовлено не можу точно сказати. Всього по місту підтоплених багатоквартирних будинків 97. Сподіваюсь, що більшість ми охопимо.


Алгоритм простий: 1. Даємо у користування промислові осушувачі, щоб висушити підвали та квартири, що були затоплені.

2. Після осушення, видаватимемо набори для дезінфекції стін, стель, підлоги, що включатимуть дезінфекційні речовини глибокого проникнення, набори респіраторів, захисні комбінезони, окуляри, рукавички, оприскувачі, макловиці для нанесення речовини для дезінфекції.

Набори дозволять жителям багатоповерхівок обробити затоплені приміщення, знищивши грибки та інші небезпечні для здоров'я речовини. Важливо, до осушення та дезінфекції - прибрати весь бруд, зачистити поверхні для подальшої ефективної обробки.

📧 ОСББ, кому це актуально можуть направити нам лист на пошту office@fundunion.org відповідного зразка: https://docs.google.com/document/d/1qhQmZZ1xOxrVNgxfxg1HCjjqZyVvCpNe/edit?fbclid=IwAR2F2XRupbUV41MqZF2mo0iiGaIrP7HFSUbjDd60hAUh_8990iOsPqEUmIk


Вдячні Українському Жіночому Фонду / Ukrainian Women's Fund, ТОВ "Шнайдер Груп", Ukrainian Association of Saint John, Українська освітня платформа та REACT Disaster Response та іншим благодійникам, завдяки яким була змога придбати необхідне обладнання та дезінфекційні набори для допомоги херсонцям та херсонкам.


Ну а містянам вже вкотре поталанило, що в їх місті діє такий громадський Фонд небайдужих та дієвих, та вельми скромних людей, які багато в чому допомагають, але майже завжди роблять це без галасу.


С.Лиманов.



Немає коментарів: