вівторок, 19 вересня 2023 р.

Очаківський осетр опинився на велосипеді більше 100 років тому


Якщо ви були впевнені, що знані рибні консерви в Очакові почали робити за комуністичних часів дефіциту, то ви помиляєтесь. Рибопереробна та консервна фабрика Юлія Людвіговича Бейля почала функціонувати 1890 року в Очакові. Витіснивши з цього ринку інших підприємців, він став найбільшим виробником рибних консервів регіону. Навіть фірмовим шрифтом створеним з осетрів прізвище власника увічнили!
Його нагороди на міжнародних виставках також зображені на його рекламному плакаті: 
1893 - вища нагорода в Чикаго;

- 1894 р. – два почесні дипломи в Антверпені;

- 1895 та 1900 рр. - Почесний диплом у Парижі;

- 1896 р. – велика срібна медаль у Кілі;

- 1898 р. – найвища золота медаль у Бергені (Норвегія).

Зверніть увагу, без опіки міської адміністрації...

Також на Всеросійській виставці в Москві 1893 р. фабрика отримала велику срібну медаль, а вже через три роки, 1896 р., на виставці в Нижньому Новгороді - золоту медаль.




Зрештою, підприємство замовило досить впізнавану фабричну марку (логотип) – осетр на велосипеді, зареєстровану Департаментом торгівлі та мануфактури за № 27223 відповідно до «Правил про товарні знаки», затверджених указом Державної Ради від 26 лютого 1896 р.

Очаківський осетр поїхав підкорювати світ!

Але й Ю.Л. Бейль недовго був єдиновладним власником консервної фабрики та власного товарного знаку. У 90-ті роки ХІХ ст. активно розвивається комерція найвідомішого на Півдні імперії сімейства Фальц-Фейнів. Прибувши з Німеччини на територію Російської імперії із бажанням працювати, за сто років свого проживання вони створили добре налагоджену сільськогосподарську імперію.

Одним із важливих напрямів у діяльності Фальц-Фейнів були переробні підприємства, але вони мали допоміжний характер. Великим та самостійним підприємством стала консервна фабрика в Одесі, яка належала активній та енергійній жінці – Софії Богданівні Фальц-Фейн.


1899 р. купець ІІ гільдії Ю.Л. Бейль спільно з вдовою колезького асесора С.Б. Фальц-Фейн заснували «Чорноморсько-Азовське товариство рибальства та консервного виробництва Ю.Л. Бейля». Метою цієї установи було окреслено: розвиток дій фабрики Ю.Л. Бейля для виробництва рибних та інших консервів в Одесі та рибного заводу його ж на Кінбурнській косі, для влаштування та експлуатації консервних фабрик у маєтку С.Б. Фальц-Фейн.

У власність товариства згідно зі Статутом передається лише майно Ю. Бейля у вигляді фабрики та заводу. Основний капітал товариства визначався у вигляді 600 тис. рублів.

У документі немає жодного слова про передачу майна з боку Софії Борисівни у власність товариства. Таким чином, можна говорити про фактичне поглинання виробництва одного німця (Ю. Бейля) підприємствами іншої німкені (С. Фальц-Фейн).

У 1902 р. Софія Фальц-Фейн викупила всі акції акціонерного товариства та стала його єдиновладною господаркою. У довідниках значилося: «Фальц-Фейн Соф. Богд., Середня, 35 раб.», і «ЧОРНОМОРСЬКО-АЗОВСЬКА ФАБР. КОНСЕРВІВ, колишній. Бейль Ю.Л.». 

Примітно, але фабрична марка у вигляді осетра на велосипеді залишилася незмінною і навіть під тим самим номером, що повністю відповідало «Правилам про товарні знаки». Згодом цей товарний знак асоціювався саме з продукцією, яку випускають Фальц-Фейни. Також до логотипа підприємства з 1909 р. додався рекламний девіз-слоган: «Завжди попереду всіх за смаком та якістю». Як не вистачало цього консервам з кільки минулого десятиріччя, що виробляли ще потроху в Очакові. 

Отримавши від Ю.Л. Бейля дуже «титуловану» компанію, С. Б. Фальц-Фейн продовжувала цю традицію і вже при ній фабрика виставляла свою продукцію на виставках у Санкт-Петербурзі 1906 р., Бордо 1907 р, Одесі 1910 р. Для презентації на виставках створювалися спеціальні павільйони. Так, на виставці в Одесі в 1910 р. він був зроблений у вигляді «рибного куреня з рибальським же човном, що примикає до нього».

Трагічним виявився кінець життя Софії Богданівни Фальц-Фейн (урод. Кнауф)матері засновника майбутнього заповідника Асканія-Нова. Тієї, яку завдяки відомому логотипу у вигляді осетра на велосипеді, називали «золота рибка». У 1919 році, в ніч з 16 на 17 липня, вона була застрелена більшовиками у своєму маєтку на півострові Хорли у віці 84-х років. Але це вже інша історія...



Немає коментарів: