четвер, 31 серпня 2023 р.

Миколаїв: Хто і як знущається з дерев



Третій рік поспіль в південному місті знищують дерева, прикриваючись різними причинами. Громадські активісти та екологи називають цей процес екологічним знущанням. І по відношенню до дерев, і до людей, і – до міста. Позбавлення міст «зелених легенів» – глобальна проблема, яку давно зрозуміли в різних країнах. Льодовиків меншає, тож дерев має ставати більше. Адже через глобальне потепління мегаполісам та й невеликим містам і містечкам бракує тіні, до того ж вони значно перегріваються влітку. Тож в багатьох містах України та Європи політика захисту дерев – вкрай сувора, а озеленення міст – не лише популярна, а й життєво необхідна тема. На жаль, Миколаєва вона не торкнулася.


Пристрасть до обрізання


За яким принципом в місті здійснюється догляд за деревами? Найпростішим. Спочатку просто обрізати до потворних форм і назвати це кронуванням, перетворивши зелені насадження на дерева-інваліди. А згодом і повністю вирізати дерево аж до пнів, аби через певний час викорчувати й самі пеньки. Недарма ж коштом міського бюджету придбано для цього спеціальну техніку.

Що відбувається з деревом, коли його «кронують», розповіла містянка, біологиня Наталія. «Це варварське знищення дерев, яке дрімучі неосвічені мародери називають гарним словом «кронування», треба припиняти! Стовбури, що залишилися, вже не обростуть листям. Немає гілок, немає бруньок. Стовбур приречений на вмирання. Немає листової пластини, -- немає фотосинтезу, рослина гине. Для нашого південного міста крони дерев -- просто порятунок, і з точки зору очищення повітря, і пом’якшення спеки влітку. Це 6-й клас з біології. Так, доглядати за деревами необхідно, спилюючи сухі гілки, але не «кронуючи» його».




Відома громадська активістка та журналістка Ірина Ткаченко, яка давно досліджувала тему «обрізання» дерев, підтверджує думку Наталії. «Така обрізка шкодить дереву. Після неї воно гине одразу або живе лише кілька років. Дерево, що голодує, слабне, на нього нападають шкідники і патогенні гриби, по стовбуру поширюється гниль, -- вже через кілька років варварське обрізане дерево стає аварійно небезпечним, хоча раніше таким не було. Деякі породи дерев взагалі не витримують обрізання».




Цю проблему жваво обговорюють в соціальних мережах, зокрема, у фейсбук-групі «Зелений Миколаї», де постійно наводять приклади обрізання живих дерев, перетворюючи їх на мертві. Масово це явище набуло поширення наприкінці 2021-го року, продовжується і сьогодні. В групі навіть створили колекцію фотоматеріалів під назвою «Дерева-інваліди» (на фото 1).


Самосуд над тополями



Саме на початку 2022-го року почався процес передачі на утримання та благоустрій усіх зелених зон міста комунальному підприємству «Миколаївські парки». Метою діяльності підприємства є «забезпечення утримання об’єктів зеленого господарства, підтримання належного санітарного стану та підвищення рівня їх благоустрою…». Предмет діяльності докладно прописаний. В ньому серед іншого є такий підпункт відносно дерев, – «поливання, внесення добрив, вкриття, обприскування крон дерев, догляд за ґрунтом…ФОРМУВАННЯ крон дерев». Формування, а не кронування. Різниця більш ніж відчутна!




Мабуть, в КП просто забули прочитати свій Статут. Інакше, як пояснити, що у 2021-2023 роках дерева спочатку кронуються, а через короткий час повністю вирубаються. Причому, за спостереженнями екологів, в різних мікрорайонах Миколаєва були вирублені саме здорові дерева (на фото 2).




Цифри та показники КП «Миколаївські парки» надало у відповідь на інформаційний запит «ГУ». З 1 січня по 31 грудня 2022 підрядними організаціями КП «Миколаївські парки» видалено 1725 дерев, кроновано --140. З 1 січня по 1 травня цього року власними силами КП видалено 65 дерев, кроновано 245.




В кубометрах ці показники становлять за 2022 рік -- 4,3 тисяч кубометрів, за 2023 рік – 52 кубометри. Про що говорять ці дані. Знову -- про попередників. «Попередники» довели своїми діями та бездіяльністю дерева до стану аварійних, а їхні нащадки, ймовірно, почали масово вирубати та кронувати ще здорові дерева.




До речі, відносно аварійності, відома цифра станом на початок 2022 року. З 2020 року до департаменту ЖКГ надійшло 1 288 звернень від мешканців Миколаєва щодо аварійних дерев. Так, мешканці будинку по вулиці Дачній, 9 розповіли, що заяву про знесення аварійної тополі направили рік тому. У відповідь -- тиша. Допоки явно аварійне дерево само не впало і не пошкодило електромережу. Добре, що обійшлося без жертв та пошкодження будинку (на фото 3).

І ще декілька цікавих цифр. Якщо у 2019-му році на утримання КП ММР «Миколаївські парки» було виділено 25 мільйони гривень на всі зелені зони, то в цьому році -- близько 200 мільйонів. Апетити зростають, а гроші йдуть не на першочергові напрямки. Наприклад, на покос пожовклої трави у липні та серпні; на інші точно не першочергові цілі. Так, якщо у 2020-му році в обласному центрі висаджено 295 дерев, у 2021-му – 990, то за період з грудня 2021 по теперішній час не висаджено ЖОДНОГО дерева. Це підтверджується у відповіді на інформаційний запит газети «ГУ». «За вказаний період дерева не закуповувалися та не висаджувалися у зв’язку з відсутністю в місті стабільного прісного водопостачання». Насправді ж прісного водопостачання не стало в місті з середини квітня 2022 року. А згодом місто почали забезпечувати прісною водою.

Насправді виникає логічне запитання, -- чи не буде вигідно цьому КП спиляти якнайбільше дерев і продати, наприклад, на дрова? Адже саме вони є балансоутримувачами всіх зелених насаджень міста. І вони самі вирішують – що робити. Коли поспілкувалася із працівниками, які зрубали чергову тополю та запитала їх, -- куди везуть дрова, -- ті чесно відповіли: «Сюди ж, на Курортну, до КП».

І -- зовсім свіжа цифра від незалежного експерта. Проект Генплану міста передбачає, що на одного жителя Миколаєва випадає 22 сантиметри (!) зелених насаджень. Про це нещодавно повідомила архітектор та проектний менеджер італійської студії «Ланд» Маргарита Паскуччі у ході презентації майстер-плану Миколаєва. Наразі фахівцями італійського агентства проводиться аналіз стану зелених зон, що існують у Миколаєві. Розглядається також можливість повернення зелених територій, які нині зайняті. Отже, закордон нам допоможе? Хіба що. Має бути соромно.


А як у інших?



На це запитання в ексклюзивному інтерв’ю відповіла представниця Миколаївської філії Національного екологічного центру України Антоніна Галкіна. Вивчивши ситуацію в невеличкому містечку в Німеччині, вона зробила висновки, добре знаючи ситуацію в Миколаєві.

Згідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів», благоустрій передбачає розроблення і здійснення заходів з утримання територій населених пунктів у належному стані, організацію належного утримання та раціонального використання територій, будівель тощо, створення умов для реалізації прав та виконання обов’язків суб’єктами у сфері благоустрою населених пунктів. Ці визначення, на жаль, не дають змоги побачити місце людини, містянина в процесі благоустрою.




У відповідях пані Антоніна на прикладі міста Таубербішофсгайм зосередила увагу на елементах благоустрою німецького міста, що роблять його гарним, доглянутим і зручним для мешканців і гостей, які кардинально відрізняються від більшості українських міст. «Дбайливе ставлення до території міста та турбота про зручність і безпеку мешканців місцевою владою є визначальними ознаками його благоустрою. Якщо влітку подивитися з пагорбів, що оточують місто, воно є скупченням охайних будинків серед зелені з яскравими плямами квітів. Повітряний простір над містом чистий, гірлянди електричних дротів не нависають над містом, не псують його вигляд і не заважають рости деревами», -- ділиться Антоніна Галкіна.




Виявляється, у Німеччині дерева перебувають під особливим захистом, норми якого прописані у багатьох законах та нормативних актах. Самовільна вирубка навіть старої ялинки у власному саду може призвести до штрафу до 50 тисяч євро. «Кидається у вічі наявність великої кількості старих дерев, яким вже, мабуть, за сотню років. Ці дерева доглянуті, на них на має сухих гілок, але вони мають природну крону та не обпиляні «під стовп». Стовбури всіх молодих дерев «обгорнуті» бамбуком для захисту і притримуються дерев’яними конструкціями. Містяни настільки цінують дерева, що коли прокладали дорогу, дерева не зрубали. Вони так і ростуть на проїжджій частині. Цікавою особливістю є велика кількість плодових дерев у громадському просторі -- в першу чергу, яблунь. Всю осінь повітря в місті наповнене ароматом яблук», -- каже пані Антоніна.




Адміністрація міста розробляє заходи, що спрямовують містян на створення нових багаторічних насаджень. Для цього ініційовано створення «Весільного лісу». Звичайно, люди впевнені, що їхні «родинні» дерева не підуть під сокиру ані за 10, ані за 50 років. В Берліні під забороною до спилювання перебувають дерева завтовшки від 80 сантиметрів та заввишки в один метр 30 сантиметрів. З 1 березня до 30 вересня взагалі заборонено рубати дерева. Таким чином закон захищає птахів, які в’ють свої гнізда. Власники дерев, чи то приватні особи, чи міська влада, повинні дбати про свої дерева та регулярно здійснювати контроль.




Цікавий італійський досвід. За останні 20 років Мілан зазнав підвищення температури на два градуси за Цельсієм та зіткнувся зі збільшенням смертності, пов’язаної зі спекою. Для того, щоб боротися з вбивчою літньою температурою, Мілан планує посадити три мільйони дерев і розширити свої зелені насадження до 2030 року, -- зазначив головний фахівець по стійкості міста П’єро Пеліццарі. За його словами, збільшення кількості дерев у місті має «зменшити забруднення повітря, поліпшити якість міського простору… і зменшити вплив зміни клімату».




Можна сказати, -- «то ж Європа, нам не указ». Але є гарні приклади поводження із зеленими насадженнями в сусідній з Миколаєвим Одесі. В Південній Пальмірі щорічно висаджується від 12000 до 15000 нових саджанців, у т.ч. дуже багато крупномірних. Звісно, не всі приживаються, але запас міцності великий. Але, що цікаво. В Одесі кожне деревце знаходиться у відкритому загальнодоступному онлайн реєстрі зелених насаджень. В інформаційній геопросторовій базі даних внесені об’єкти зеленого будівництва, зелені насадження та лісопарки міста. Система дозволяє органам місцевого самоврядування та громаді: - вести автоматичну нумерацію дерев та визначити їх GPS координати; мати дані про загальну площу, зайняту об'єктами зеленого господарства; визначати кількість дерев і чагарників за видами насаджень, породами, віком, діаметром на висоті 1,3 м стовбурів дерев та їх якісного стану; визначати вартість об'єктів благоустрою загалом і його окремих ділянок; визначати, якими шкідниками та хворобами вражені зелені насадження; визначати балансоутримувачів зелених насаджень.

В Миколаєві, який очолює знаний айтішник, міський голова, нічого подібного просто не існує. На превеликий жаль.

Війна все спише?


Відповідати на запитання нашого видання стосовно того, чи насправді спиляні у лютому та березні 2022-го року тополі пішли на потреби військових, КП «Миколаївські парки» категорично відмовилося. Пояснення начебто зрозуміло. «Вам відмовляється в наданні інформації про безпосередніх отримувачів деревини, а саме військових частин та інших військових формувань, оскільки це може завдати шкоди інтересам національної безпеки, а шкода від оприлюднення такої інформації переважатиме суспільний інтерес в її отриманні», -- йдеться у відповіді. Хоча насправді в запиті запитання звучало так: «Прохання вказати безпосередніх отримувачів деревини». Чому КП прикривається «воєнною тайною» невідомо. І невідомо, чи дасть докладну відповідь після нашої Перемоги. Бо тоді вже всі і забудуть про якісь тополі, адже війна все спише. Нагадаємо!




А ось Департамент ЖКГ міськради каже: «загальна кількість дерев породи тополя (842 одиниці) передані військовослужбовцям для виконання бойових завдань…» Але, дізнатися, чи насправді саме стільки дерев передані військовим, просто нереально. Причому більша половина з них перебувала у задовільному стані. Вони і насправді були здоровими, що замітили багато містян. На жаль, в той час ніхто не замислювався над тим, як людям виживати в 40-градусну спеку без тіні та захисту від вихлопів автівок. Це літо «вдарило» в деякі дні до спеки навіть у 48 градусів. І багато миколаївців стали «перебіжчиками», перебігаючи в пошуках тіні то на один бік вулиці, то на іншій. Що, знову війна все спише? Навіть якщо хтось колись висадить нові дерева, коли вони виростуть? Коли місто повністю перетворять на пустелю?

А таке можливо, виходячи з результатів торгів у 2022 році на «Послуги з видалення дерев, санітарної та омолоджувальної обрізки дерев, корчування пнів та висаджування дерев на території міста Миколаєва». Проводило їх КП «Миколаївські парки», а виграли ФОП Негура Іван Васильович, ФОП Замроцька Олена Валеріївна та ТОВ «Нікоенергомонтаж». З ними ж укладені відповідні договори.

Серед видів їхньої діяльності є такий, як «Надання ландшафтних послуг», в описі до якого не сказано ані про жахливе кронування, ані про видалення дерев. Так, йдеться про обслуговування зелених насаджень. Але ж, - про розумне обслуговування, а не про суцільне «лісорубство» і неподобство. У ФОП Негура й насправді додані ще такі послуги, як «Лісозаготівлі» та «Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням».

А відносно ТОВ «Нікоенергомонтаж» ресурс youcontrol.com.ua попереджає: «Широкий перелік видів діяльності може свідчити про те, що діяльність контрагента не спрямована на досягнення реальних результатів господарської діяльності і має ознаки фіктивності… Співробітництво з таким контрагентом може мати негативні фінансові наслідки, тому потребує належної уваги… Низький рівень перемог учасника публічних закупівель (у цій компанії лише 5%), може свідчити про те, що учасник є прикриттям для іншого учасника (бере участь для імітації участі іншого учасника, для створення начебто, конкуренції)». До речі в тенедрі від 27 січня 2023 року на послуги з видалення дерев, санітарного, омолоджувального обрізання дерев і корчування пнів на території міста, взяла участь лише одна компанія ТОВ «Нікоенергомонтаж», яка запропонувала за свою роботу 4 мільйони 780 тисяч 174 гривні, що на 48 тисяч 285 гривень менше від очікуваної вартості робіт. Цю фірму визнали переможцем і планують укласти договір до 31 грудня 2023 року.

І ще трохи інформації про ці підприємства з відкритих джерел. ФОП Негура, не маючи достатніх потужностей для виконання робіт з «ландшафтних послуг» та спеціалістів, за останні два роки уклав десять контрактів з приводу обрізка та кронування дерев на загальну суму 65 657 987, 55 гривень. Чимала сума! А якщо врахувати, що за даними obzormk.info/hot-news цю фірму пов’язують з партією «Пропозиція», від якої балотувався міський голова Олександр Сєнкевич, то стає зрозумілим, чому саме цьому ФОПу віддають вигідні підряди. ФОП Іван Негура брав активну участь у тендерах з 2019 року і відразу від 1,5 мільйона гривень. Далі, – більше.

А ось ФОП «Замроцька Олена Валеріївна» починала з малого. Але «кар’єра цієї підприємниці розвивається просто стрімко: ФОП зареєстровано 8 грудня 2020 року, а вже 14 грудня Департамент ЖКГ із нею підписує договір на прибирання скверу «Вітрильний», хоча оголошення на сайті Держзакупівель опубліковано…15 грудня”. Про це йдеться в матеріалі сайту inshe.tv . А вже за останні два роки цей ФОП уклав 11 договорів «на послуги з озеленення…» на загальну суму у 12, 2 мільйони гривень. Таку спритність також пов’язують із близькістю до партії «Пропозиція».

Саме ці підприємства обрала в якості переможців здійснення важливої для міста діяльності КП «Миколаївські парки». Випадковість? Навряд чи.
Миколаївський міський голова Олександр Сенкєвич розповів, що державні аудитори висувають йому претензії щодо спиляних на проспекті Центральному тополь, оскільки деревину не внесли на баланс. «Ми правда пилили ці дерева перші два тижні війни і передавала на обігрів блокпостів, щоби опалення вироблялося. Щоб вони не пилили ялинки, які є у місті Миколаєві, військові я маю на увазі», -- сказав Сенкевич. Отака «повага» до військових та їхніх потреб.
І наостанок. Миколаївці давно переконалися в тому, що така позиція міської влади вочевидь прослідковується. Навіть прекрасні сріблясті ялинки, які прикрашали будівлю перед міською радою багато років, чомусь зрубали за одну ніч. Та зробили це не військові, а місцеві комунальники за вказівкою, звісно ж, першої особи міста.

…Поки матеріал готувався до виходу, стало відомо, що під час реконструкції водогону по місту, включаючи самий центр - проспект Центральний - планується зрубати понад сотні кущів та дере. На жаль, варіантів, певно, не шукали.Тож перспектива перетворення колись квітучого міста на урбаністичну пустелю вже наблизилася. На жаль.

Олена ІВАШКО,

Олена Горячева.

Фото з відкритих джерел.

На фото:

1 – місто «прикрашають» дерева-інваліди.

2 – з початку 2023-го року на проспекті «Центральний» зрублені здорові

тополі.

3 – водночас аварійні тополі чекають свого часу.




Немає коментарів: