понеділок, 14 серпня 2023 р.

Посібник як розмовляти з людьми війни



Все складніше розуміти, наприклад журналістам людей, які півтора року знаходяться вже у вирі війни. А є ще проблеми спілкування з людьми які втратили близьких під час воєнного часу. Для допомоги в комунікаціях український психотерапевт Антон Семенов, що спеціалізується на тактичній психології з групою волонтерів-однодумців розробив підручник "Як ти, брате?" Першим завданням тих, хто засвоїть цей матеріал буде посилення соціальних зв'язків воїна. А це, за словами Антона, виявиться "товчком до подолання відчуженості".
Проєкт «Як ти, брате?» присвячений створенню та поширенню посібників про те, як спілкуватися і підтримувати стосунки у складних ситуаціях, які, на жаль, стають нормою під час війни.

Розробки проєкту спираються на сучасний досвід українських військових, на дані американської програми «Connectedness», клієнтоцентрованої психотерапії Карла Роджерса та ізраїльських програм підтримки і реінтеграції ветеранів.
Сумський прес-клуб, який організував зустріч онлайн з Антоном зробили вкрай корисну річ, бо тепер значно більше дізнається як повернути тепер зв'язки батьків з дітьми. Якщо дуже коротко - потрібно весь час спілкуватись, обмінюватись інформацією - долаючи відчуженість. А ще - слухати й думати. Про всі ці складності в мережі є тепер стислі посібники, яки можна закачати й познайомитись для волонтерів, рятувальників, та небайдужих. 
В.Ніколаєв.


Немає коментарів: