пʼятниця, 4 серпня 2023 р.

Про що свідчить навала ІПСО?


 

Друга половина літа супроводжується лавиною інформаційно-психологічних спецоперацій в медіапростору сучасної України. Маскуючись під правду, вельми емоційні ці повідомлення збурюють громадську думку. Значна їх кількість поширюється в телеграмканалах, у яких живляться інформацією більшість населення, залишившегося в Україні.  Але про "втомленість" країн Заходу від війни активно повідомляють з радіо та телеефірів, газет та сайтів. Від вельми примітивних, до витончених та спеціалізованих активних заходів з дезінформації, майже щодня підбурюють українські тили. Особливо рясно "вкиди", що призводять до поляризації думок помічені у FB. Частина місцевих ніби інтелектуалів час від часу "підспівують" тим ІПСО. То почнуть посипати голову попелом, мол ми самі винуваті у війні... То ЛГБТ люди так подражнюють посполитих, що вони мають свої фобії виставити у образливих постах. А ще - розслідування корупційних оборудок "вбиває наповал" своїми цифрами.

Поглянемо на ці факти. Хто по-справжньому бажає змін, а хто намагається сіяти паніку та невпевненість? 

Ворогу вкрай важливо стравлювати українців, та низьку політичну культуру використовувати для стримування активізму. Українці на фронтах отримали з червня стратегічну ініціативу, тому дезінформація в першу чергу "вражає" тили, щоб позбавити наступального пориву. Навіть у ніби західному медіа коли повідомляють, що існує сценарій хто буде "правити" державою у разі смерті чинного президента, стирчать вуха ворога. Новини - давно вже зброя. Скільки років ми для всього світу "тлумачили" гібридні зусилля РФ. Інформаційна війна проти незалежної України триває з 90-х. Хоч "рашу тудей" спромоглись зачинити... в деяких країнах ЄС 

Але по нашим "нервам" ті іпсо продовжують вражати. Європейцям важко також зі своїм форматом відносин з медіа, "прикрутити" брехунця. Кожного дня цікавляться ніби: як там контрнаступ у ЗСУ? А як це українців цікавить!

Став модним було фактчекінг, з'явились декілька непоганих коментаторів в українських медіа, але популярними вони не стали. Спрощення - ось чого вимагає глядач/слухач/читач. А ворог, спромігся "намацати" цю рису українців. І замість високочолості власних продуктів почав гнати примітивну "лобуду" через телеграм. А тут - свіжий список ніби експертів в українських медіа. Стоп! Це ранжир за кількістю повідомлень цих панів в Єдиному телемарафоні та у власному ютубканалі, а ніяк не рейтинг!

І така "дребедень" - кожного дня...а ще - передвиборчі маніпуляції польських політиків.  Втомленість від очікування ендшпіля накладається на невпевненість. Почитайте гарних книжок, можна поетичних замість телеграмканалів хоча б на ніч!

В.Головченко.



Немає коментарів: