неділя, 4 червня 2023 р.

Як наша війна впливає на зелений перехід?




Війна в Україні змушують ЄС прискорити енергетичний перехід на ВДЕ.
Зараз бізнес-ландшафт в ЄС суттєво змінився - особливо для компаній, що працюють у сфері чистої енергетики.

На всіх рівнях ланцюжка поставок європейські компанії стикаються з необхідністю швидкого переходу від історичних залежностей, зокрема, від залежності від російського газу та китайського домінування в галузях «зелених» технологій.

Щоб прискорити відмову від російського викопного палива та захистити бізнес ЄС, Європейська комісія у травні 2022 року значно підвищила цільові показники щодо потужностей чистої енергетики в блоці. Того ж місяця Брюссель підписав спільне зобов'язання з виробниками збільшити потужність електролізерів для виробництва водню в десять разів до 2025 року.

Sunfire збільшила кількість замовлень у 10 разів порівняно з 2021 роком. Це відбувається тому, що водень розглядається як спосіб заміщення великої кількості енергії, яку ЄС купуємо зараз за надзвичайно високими цінами у країн, у яких не повинні купувати.

Але компаніям у всьому блоці доводиться не лише шукати нові джерела енергії, але й працювати в зовсім іншому геополітичному ландшафті. Великі світові економіки запроваджують дедалі більше протекціоністських заходів, щоб підтримати промисловість в умовах інфляції та кліматичних змін. Реакція ЄС на заяву США про те, що вони вкладуть 369 мільярдів доларів податкових пільг і субсидій у свої галузі чистих технологій знаменує собою переосмислення ставлення блоку до вільного ринку, яке зазвичай було прихильним до нього.

У березні Європейська комісія прийняла Закон про промисловість з нульовим викидом парникових газів, який встановив всеосяжні цілі щодо обсягів виробництва екологічно чистих технологій та уловлювання вуглецю, яких ЄС має досягти до 2030 року. Аналітики Bruegel описали цю політичну пропозицію як "повернення до промислового планування 1960-х років".


@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: