середа, 7 червня 2023 р.

Найвпливовіший у світі винний конкурс оцінив "платіной" вино з Шабо




Decanter World Wine Awards (DWWA) – це найбільший і найвпливовіший у світі винний конкурс із неперевершеним глобальним охопленням.
Прийшли результати Decanter World Wine Competition 2023.
Перш за все, хочу привітати колег з Шабо з платиновою (!!!) медаллю та 97 балами за їхній солодкий Мускат Отонель.
Це перша платина в історії України - це супер успіх.
Україну представили 37 вин з 5 виноробень з усіх регіонів країни.
Вперше була виноробня із Запорожжя - Граєво (вони взяли бронзу).
Також були з Причорномор'я - Бейкуш (6 срібла, 4 бронзи) і Шабо (1 платина, 5 срібла і 17 бронз), з Закарпаття - Чизай (одна бронза), з Львівщини - Шато Едем (два срібла).
Всього українські вина отримали - одну платину (Шабо десертне кріплене - Мускат Отонель) 13 - срібних медаллів, 23 - бронзових.
Що до Бейкуш, то ми отримали 6 срібних і 4 бронзових медалей, наші Арбіна і Бейкуш Піно Нуар зовсім трохи не дотягнули до золота.
Не обійшлося без казусів.
Наприклад у Кара Кермен 2018 (а це один з найкращих наших урожаїв за весь час існування виноробні), я очікував мінімум золото і 95+, але воно не отримало нічого.
Знаючи що на іншому міжнародному змаганні, пару тижнів тому, це вино отримало золото і 95 балів, інакше як якусь дивну випадковість, я не можу це пояснити.
Але і в цьому я бачу позитив - це вино не закінчиться швидко, поїхавши на експорт (як Шардоне резерв 2019 минулого року), а його достанеться більше українцям.


Зараз українські винороби мають можливість надсилати свої зразки на цей конкурс безкоштовно, це дає можливість брати участь такою кількістю зразків.
Хочу щиро подякувати журналу Decanter за його підтримку, за надані нам можливості.
На картинках - результати  всіх українських виноробів.
Є.Шнейдеріс,
винороб.


DWWA має суддів з усього світу, в тому числі майстрів вина та майстрів-сомельє, і багато з них є найкращими експертами у своїй галузі. Оцінювання організовано за категоріями, спочатку залежно від регіону.

Судді дегустують вина індивідуально. Вони знають регіон, стиль і цінову категорію, але не знають, хто виробив вино чи назву марки. Потім вони порівнюють нотатки про вино та досягають консенсусу щодо медалі кожного вина.

Категорії медалей відповідають 100-бальній системі оцінки, яку використовує Decanter та багато провідних винних критиків у всьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар