неділя, 28 травня 2023 р.

Що дивитись на фестивалі Docudays UA?



Відкриває 20 Docudays UA фільм «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко. Це ніжний портрет молодого покоління з прифронтових містечок. Похмура реальність не здатна зламати планів героїв і героїнь, які продовжують боротися й сміливо йти назустріч своїм мріям. Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі, де вона змагалася за «Кришталевого ведмедя».

З-поміж особливих подій фестивалю — спільний із Краківським кінофестивалем показ фільму «Жодних слонів в кімнаті» Клари Клейнінґер. Це показ вдячності та солідарності з краківськими друзями, які торік підтримали нас, надавши свій кіномайданчик для показу конкурсної програми DOCU/УКРАЇНА. Нині ми раді приймати в себе стрічку з цьогорічного національного конкурсу Краківського кінофестивалю.

Також на вас чекає показ «Назовні» — стрічки режисерки Ольги Журби про життя підлітка Роми, випускника центру реабілітації для дітей, які позбавлені батьківського піклування. Фільм здобув премію The Willy Brandt Documentary Film Award for Freedom and Human Rights.

Ми покажемо «Коли весна прийшла в Бучу» Міли Тешаєвої та Маркуса Ленца. Фільм оповідає про щемкий та кропіткий процес відновлення Київщини після деокупації. Картина отримала приз глядацьких симпатій в категорії «Найкращий документальний фільм середньої довжини» на кінофестивалі Hot Docs.

Ще однією спеціальною подією стане показ фільму «Лариса Кадочникова. Війна» Дмитра Томашпольського. Стрічка зосереджена на змінах, які весною 2022 відбувалися з Києвом і людьми зі сфери мистецтва та культури.

До ювілею Docudays UA ми влаштовуємо кінопоказ про Docudays UA. Фільм «П'ятниця, субота, неділя» Катерини Горностай зафіксував роботу фестивальної команди над кіновікендом «Надзвичайний стан», що в листопаді 2022 року відбувся в Києві.

Закриє 20 Docudays UA світова прем’єра нового фільму Сергія Буковського «Іван і Марта». Це відверта кінооповідь про життя та творчість видатного українського дисидента, письменника-шістдесятника й літературознавця Івана Дзюби та його дружини Марти.

Ексклюзивно після закриття фестивалю на вас чекатимуть три глядацькі дні: 9–11 червня ми повторно покажемо стрічки-переможниці конкурсних програм та фестивальні хіти. Усі кінопокази відбуватимуться в кінотеатрах «Жовтень» та KINO42.

Детальніше про фестивальну кінопрограму читайте на сайті Docudays UA.


Немає коментарів: