понеділок, 15 травня 2023 р.

Поради для відвідування місцевостей біля фронту



22 поради щодо безпеки: як поводити себе у прифронтових містах та селах, що потерпають від обстрілів та кишать зрадниками. Старий друг нашої редакції, який тепер допомагає громадам Херсонщини, які було деокуповано власноруч створив порадник для цивільних, що відвідують з гуманітарною місією звільнені території. 
1. Перш ніж про щось написати, тричі подумайте. Інколи краще ні про що не розповісти, а ніж написати, а наступного дня туди прилетить.
2. Якщо ж все ж розказати треба і хочеться - про це слід публічно повідомити у мережі пост-фактум і через деякий час, і можна без чіткої геолокації. Перевірте, щоб у фото не вшивалася локація.
3. Перш ніж щось сфотографувати чи зняти на відео - подумайте нащо це вам і чи можна тут це робити. Зверніть увагу, що у прифронтових зонах людина, що фотографує, викликає підозру, а інколи це робити заборонено.
4. Пересувайтеся лише тими дорогами, що вже відкриті, перевірені, розміновані і дозволені для використання.
5. Пересуваючись за межами населених пунктів - ніколи не з'їжджайте на околицю, це може бути вкрай небезпечно. Їдьте завжди тільки по дорозі.
6. Якщо вперше їдете дорогою - запитайте у місцевих чи там безпечно, і звертайте увагу на 4-й пункт. Навіть, якщо місцеві кажуть, що проїхати там можна, але 4-й пункт не дотримано - краще не їхати.
7. Якщо ви щось плануєте проводити, і потрібно запрошувати людей - запрошуйте особисто і просіть не поширювати інформацію публічно. Чим менше інших людей буде знати всі деталі вашого заходу до того, як він пройде - тим безпечніше буде для вас, адже досі забагато зрадників.
8. Пройдіть очні курси першої домедичної допомоги та завжди тримайте при собі індивідуальну аптечку з турнікетом. Ви маєте знати як ним користуватися.
9. Якісна аптечка з якісним турнікетом у наборі не можуть коштувати тисячу гривень. Якісний турнікет врятує життя, неякісний - вб'є.
10. Користуйтеся бронежилетом на вулиці. Але не нехтуйте тим, щоб падати на землю, забруднившись, шукати захисні споруди та укриття, канави, якщо летять міни та йде обстріл - уламки можуть летіти на сотні метрів від прильоту, і вони пробивають цеглу, метал, бетон.
11. Побачили підозрілий предмет - не підходьте, не чіпайте, відійдіть якомога далі і лише потім телефонуйте 101, не давайте підходити іншим.
12. Пройдіть семінар по мінній небезпеці.
13. Якщо вам потрібно зупинитися в готелі (скоріш за все вони не працюють), або в багатоповерхівці у чужій квартирі - ваш номер чи квартира не повинні бути вище 5 поверху. Дотримуйтесь світломаскування.
14. Якщо ви не військовий, не носіть військову форму (це дотого ж заборонено законом) чи одяг з елементами військової символіки тощо.
15. Якщо чуєте поряд стрілянину - йдіть у протилежну сторону, або очікуйте поки вона зупиниться, і потім приймайте рішення. В будь-якому випадку, перш ніж кудись рухатися, заздалегідь треба оцінити обставини та володіти загальною безпекової ситуації у районі, щоб правильно приймати рішення в разі чого.
16. Пам'ятайте, що навіть, якщо зараз тихо, це не означає, що так буде за годину чи за пів. Ситуація тут швидко змінюється.
17. Якщо ви їдете у місцевість, де раніше не були - майте при собі або друковану карту, або офлайн карти на телефоні, адже місцями може бути відсутній будь-який зв'язок, не тільки Інтернет.
18. Повідомляйте про свій маршрут заздалегідь вашим довіреним людям, які залишаються у безпечному місці, а також надайте їм контакти тих, хто буде разом з вами.
19. Носіть при собі, вкладені у паспорт, записи щодо групи крові, наявних алергій тощо - найголовніше, що може бути важливим в разі надання вам допомоги, якщо ви будете не при тямі. Також вкажіть там контакти довірених вам людей.
20. Майте при собі пауербанк, і за можливості, другий телефон та номер.
21. Будьте уважними до інших людей навколо та загальній ситуації навкруги на вулиці. Завжди оцінюйте що де знаходиться, куди можна сховатися в разі чого або якою ще дорогою можна вийти чи покинути територію.
22. Будьте ввічливими з нашими військовими та поліцією. Ви маєте при собі завжди носити посвідчення особи, запрошення, дозволи, перепустки та інші важливі документи, так само як і розуміти куди ви рухаєтеся і навіщо. Будьте готові дати телефон на перевірку.
Цей список можна ще продовжувати, проте головне тверезо оцінювати ситуацію та чітко розуміти потенційні небезпеки в тому районі, куди ви прямуєте.
Бережіть себе.
Ю.Антощук.


Немає коментарів: