середа, 3 травня 2023 р.

Відновлення традиції Лазарок в селі Кубей на Одещині

(Фото автора)

     


В селі Кубей, що розташоване на півдні Одещини, відзняли міні-фільм про традицію “Лазаркі”, це на кшталт українських веснянок. Організаторами зйомок виступив етнограф Олександр Полібза.

“Над відновленням цієї традиції я працював кілька років, збираючи інформацію з величезними зусиллями, бо це дійство почало забуватися ще років 70 тому. Останнє покоління, яке ходило на лазарки, - це бабусі 40-х років народження, багато опитаних, народжених у 50-х роках, вже нічого не можуть про це згадати. Але завдяки багатьом небайдужим жителям села, зокрема Кубейському Будинку Культури, все вдалося відновити близько до описів старожилів села.”- каже Олександр.



Зйомки проходили на базі Будинку Культури села Кубей. Протягом місяця проходили репетиції з танців та пісень, які виконувались на це свято.

Головними героями фільму стали 4 дівчинки, яки ходили по домівках та вітали господарів з приходом весни, співаючи їм пісні болгарською мовою та пританцьовуючи з хустинками у руках. На подяку господарі в першу чергу, за традицією, давали дівчатам муку та яйця, а потім солодощі та гроші.

Уся лінія фільму йшла від лиця бабусі, яка розповідала як вона брала участь в цій традиції, коли була маленька. Наприкінці фільму хор “Къчица Пъстра” заспівав пісню гагаузькою мовою, яка також виконувалась на це свято.

Сам фільм був опублікований 11 квітня на Фейсбуці в групі “Бессарабія.Буджак


Збереження традицій - це важлива складова культурного розвитку суспільства. Традиції не лише формують наше минуле, а й визначають нашу ідентичність і культурну спадщину, яку ми передаємо наступним поколінням. Однак, у зв'язку зі швидким темпом сучасного життя та глобалізацією, багато традицій загрожують зникненню.

В.Гайдарджі.


Немає коментарів: