пʼятниця, 26 травня 2023 р.

Данські перспективи Миколаєва





Миколаїв 25 травня відвідали представники уряду Королівства Данія. Данці створили координаційну групу, до складу якої увійшли 11 урядовців, які координуватимуть спільну роботу Данії та України.

Про це повідомили в Миколаївській міській раді.

До складу делегації увійшла очільниця відділу з питань добросусідства Європейського Союзу Міністерства закордонних справ Данії Анне Каль, керівник відділу з питань розвитку Посольства Королівства Данія в Україні Хенрік Вістісен, радники Посольства Улріх Крістенсен та Ольга Побережна, а також депутат Миколаївської міської ради, почесний Консул Данії в Миколаєві Микола Капацина.

"Для нас дуже важлива сьогоднішня зустріч та наш діалог, оскільки фахівці мають чітко розуміти потреби громад на місцях у тому числі Миколаєва", — сказала очільниця відділу з питань добросусідства Анне Каль.

Керівник відділу з питань розвитку Посольства Королівства Данія в Україні Хенрік Вістісен сказав, що Данія допомагатиме Миколаєву в підготовці майстер-плану для відновлення міста.

Як зазначили в міськраді, данські партнери підтвердили свою готовність підтримувати Миколаїв на шляху відбудови. За словами заступника міського голови Віталія Лукова, в Миколаєві планують відкрити офіс Посольства Данії в Україні.

"Маємо ще одну хорошу новину щодо ефективної взаємодії. Наші партнери створили координаційну групу, до складу якої увійшли 11 урядовців, які координуватимуть спільну роботу Данії та України", — розповів Віталій Луков.
Що відомо про допомогу Миколаївщині від Данії7 вересня 2022 року розпочав роботу Офіс відновлення Миколаївщини. Першим кроком стало створення дорожньої карти та погодження її з представниками Королівства Данії.
Представники влади Миколаєва та області Олександр Сєнкевич, Ганна Замазєєва та Віталій Кім 20 серпня 2022 року зустрілися з міністром у справах міжнародного розвитку Данії Флеммінгом Меллером Мортенсоном. Обговорили майбутню співпрацю та відбудову міста Миколаєва і області після чисельних пошкоджень російською армією.
Данія виділить Україні 600 мільйонів данських крон (понад 87 млн доларів) на озброєння та долучиться до післявоєнної відбудови Миколаєва, який постраждав від бомбардувань Росії.
З жовтня 2022 року реалізується проєкт "МикоМрії", який створений Українсько-данським молодіжним домом та Українською академією лідерства за сприяння Управління молоді та спорту Миколаївської міської ради. У безкоштовному навчанні беруть участь миколаївці віком від 16-ти до 20 років.
Миколаївщина отримає кошти на відновлення комунальної інфраструктури від уряду Данії.
13 січня 2023 року до Миколаєва прибули представники нового уряду Данії. Міністр у справах міжнародного розвитку Данії особисто приїхав подивитися на руйнування міста внаслідок обстрілів російськими військами.
У межах шефства над Миколаєвом уряд Данія облаштував індивідуальний тепловий пункт, який обладнано установкою для очищення та роздачі води.
Данія заявила про свою готовність брати участь у відбудові Миколаєва й області. Станом на березень 2023 року регіону надана допомога будівельними матеріалами та обладнанням для пунктів очищення води. Триває розробка проєктів з відбудови зруйнованих будівель.




Немає коментарів: