субота, 29 квітня 2023 р.

Форум відновлення Одещини «Безпека.Інтеграція.Потенціал»




Перший масштабний захід на Півдні України про відновлення на розвиток відбувся.

35 спікерів, 250 учасників офлайн та обговорення 10 фундаментальних напрямів, які створили основу для розробки стратегії подальшого відновлення та розвитку Одеського регіону.

У відкритті Форуму взяли участь очільник МЗС України Дмитро Кулеба, а також міністри закордонних справ Латвії, Данії, Естонії, Литви, Норвегії, Швеції, Ісландії. Така підтримка заходу регіонального рівня демонструє його важливість.


Організаторами Форуму є Агенція регіонального розвитку Одеської області, Міністерство відновлення, Одеська обласна військова адміністрація та Одеська обласна рада. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Деякі тези виступів:


1845 інформаційних повідомлень через Дію подали мешканці Одеської області стосовно пошкодженого або зруйнованого житла. У свою чергу, це 255 тис квадратних метрів площі зруйнованого або пошкодженого житла. Такі дані під час Форуму «Безпека.Інтеграція.Потенціал» озвучила народна депутатка України Олена Шуляк.


За її словами, відновлення України, а відповідно – Одеського регіону, відбуватиметься за трьома стандартами:

безпека, яка передбачає повний перегляд норм та підходів до цивільного захисту


енергоефективність - Верховна Рада вже ухвалила законодавчі зміни, які запроваджують мінімальні вимоги до енергоефективності новобудов


безбар'єрність - оскільки після перемоги в Україні буде багато людей, які потребуватимуть комфортних умов, а відповідно - запровадження стандарту безбар'єрності.


Очікується, що вже цього року громадяни почнуть отримувати компенсації за зруйноване житло. Ці потреби фінансуватимуться з трьох джерел. Серед них, зокрема, арештовані активи російського "Сбербанку", який працював в Україні. Також планують залучити 35 мільярдів прибутку Нацбанку. Очікують підтримки і міжнародних партнерів, зокрема, Світового Банку.


- Для українців сьогодні є одне надвелике бажання - це перемога. А друге і третє можна об'єднати - це мати роботу з гідною зарплатою і мати власне житло. Якщо ми вирішимо ці три питання, то повернуться наші українці, яких на сьогодні, за останніми даними ООН, більше ніж 8 млн, - зазначила народна депутатка Олена Шуляк.


Разом з тим, Одещина отримає додаткові 90 млн грн до Фонду відновлення та розвитку Одеської області. Відповідно, загальна сума складатиме 140 млн грн. Про це під час Форуму повідомив народний депутат Олексій Леонов. При цьому саме мешканці області вирішуватимуть, на які проекти витрачатимуться ці кошти. Голосування буде доступним у Дії після ухвалення Верховною Радою необхідних документів.


Це державницькі проекти, які стосуються саме розвитку. Наприклад, дороги. В нас є гарний пропускний пункт Паланка, але біля нього є такий пункт, як Старокозаче, який потребує додаткових коштів, який має налаштувати дорогу митниці. Це один з проектів, який буде мати участь, - зазначив Олексій Леонов.


Містобудування тісно інтегроване у процес відновлення. Тому у цій сфері також планується низка реформ. Олена Шуляк зазначила, що всі процеси у містобудуванні мають бути максимально діджиталізованими, аби було чітко видно, хто та які документи видає, ухвалює рішення тощо. Також в рамках реформи містобудування має бути підвищена відповідальність за порушення законодавства.


Позиція держави полягає у тому, що процеси відновлення мають проходити прозоро та підзвітно. Під час Форуму голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм зазначив, що через три місяці громадськості буде представлений реєстр пошкодженого майна. Ця система буде гарантом уникнення корупційних ризиків та конфліктів інтересів.


Разом з тим у питаннях відновлення потрібно змінювати застарілі підходи до розвитку Одеського регіону. Як зазначив народний депутат Олександр Горенюк, повномасштабне вторгнення трансформувало бачення розвитку Одеської області.


Під час війни ми переконалися, що основна функція Одеси - це логістика. Відновлення треба розуміти ширше, ніж просто відбудову. Це відновлення економічних спроможностей, показників. Відновлення має базуватися не на гіпотезі якогось експерта чи голосування, а на реальних планах та кроках - зазначив народний депутат Олександр Горенюк.


У свою чергу, керівник офісу роботи з ТГ Агенції регіонального розвитку Одеської області Олена Іванова нагадала про можливість кожного долучитися до відновлення регіону. Це можна зробити, заповнивши анкету: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSciC_nxa_uA9BKwDg9G0oT_yJ-kt4QovXZoCPl8MRXeqoVxJA/viewform





Немає коментарів: