неділя, 9 квітня 2023 р.

Поперек горла: як надспоживання впливає на наше життя і як з цим боротися



Війна змусила нас переглянути свої погляди на багато речей. Система освіти, інформаційна безпека, питання психологічного здоров'я — ці питання й раніше стояли рубом в українському суспільстві, але є тема, яка сьогодні потребує особливої уваги. Сьогодні ми поговоримо про екологію, а точніше про таку проблему як надспоживання.
Надспоживання — це концепція, в якій людина купує та/або споживає більше ресурсів, ніж їй необхідно для життя. Передумовами до цієї проблеми, яка сьогодні відчуває особливо гостро, були "швидка" мода та перенасичення ринку різними товарами. Згадайте зараз магазини одягу: думаєте, що ті товари, які не продалися, вони віддають на перероблення чи, може, віддають на благодійність? Ні. Все, що було куплено, зазвичай, викидається. Навіть якщо це були якісні речі у новому, не зношеному стані.


А скільки речей люди купують, але не використовують — це тема, яка заслуговує на окремий дискусії. Як правило, такі товари, як одяг та взуття купуються "до кращих часів": коли людина зміниться у вазі або рості, коли буде вдалий час для носіння цього одягу тощо. Все це веде до нездорового споживання ресурсів, переоцінки матеріальних цінностей. Тут так і проситься цитата героя роману Чака Паланіка "Бійцівський Клуб": "Ти — не твої речі".

Ситуація справді серйозна, адже вже сьогодні більша частина звалищ являє собою збіговисько нікому не потрібного одягу, побутових приладів та електроніки, яка або швидко зламалася/порвалася, або швидко вийшла з моди.  Сьогодні як ніколи стає популярною концепція zero waste - "нульові відходи". Одним із філософських принципів даної концепції є обмін речами: якщо вам не потрібна якась річ, але вона в чудовому стані — найвигідніше її продати або обміняти на те, що вам необхідно. Для просування ідеї обміну/продажу створюються ярмарки, буккросинг (обмін книгами), своп-заходи (це коли в хід йде лише обмін "річ на річ") тощо. У тій же Одесі подібна концепція прижилася в стінах Зеленого Театру — до початку повномасштабної війни на території даного простору проводилися численні ярмарки, а також була непогана буккрос-бібліотека.

Війна закінчиться, а ось проблема з надспоживанням триватиме довго, якщо їй це дозволити. Якщо у вас є речі, які вам не потрібні — віддайте їх на благодійність, обміняйте або продайте. Можливо, вам здається це надто мізерним внеском в екологічне майбутнє України, але хіба не з таких маленьких вкладів і будується це майбутнє?


Лізавета Туренко,
 студентка.



Немає коментарів: