неділя, 2 квітня 2023 р.

«Лесині читання» в Одеській обласній науковій бібліотеці ім. Грушевського

Колаж від сьогоднішніх земляків Лесі з Новоград.Сity


В цій бібліотеці відбулися традиційні читання, присвячені дню народження Лесі Українки. Але студентам різних вишів міста повезло цього разу з  лекторкою, це була Ірина Нечиталюк – кандидатка філологічних наук та доцентка кафедри української мови ОНУ ім. Мечнікова. Під час не довгої лекції було розвіяно численні міфи щодо життя Лариси Косач-Квітки та подано відповіді на запитання глядачів із зали.

Для багатьох стало відкриттям, що Леся Українка увійшла до історії української літератури не як поетеса, а драматургіня. Крім загальновідомої п'єси "Лісова пісня" письменниця має безліч цікавих творів, таких як "Камінний господар", "Одержима", "Оргія" та інші. Ірина Нечиталюк вважає, що драматургія Лесі Українки – це не про "Лісову пісню", а про всесвітній контекст. Вона настійно рекомендувала слухачам лекції ознайомитися з іншими її драматичними творами.

Були обговорені подробиці особистого життя письменниці: історія знайомства із спорідненою душею Сергієм Мержинським, можливе існування стосунків із Ольгою Кобилянською та подальший шлюб із Клементином Квіткою.

«У кожного своя Леся Українка. – каже Ірина Нечиталюк. – У мене Леся Українка – це людина, яка усе своє життя долає себе». Лариса Косач-Квітка була незламною та сильною жінкою, яка навіть під час тяжкої хвороби продовжувала мандрувати та творчо розвиватися. Кожен читач сприймає творчість знаменитої письменниці на свій лад: хтось знаходить віддушину у любовній ліриці, хтось отримує задоволення від драматичних поем, але нас усіх поєднує любов до спадщини Лесі Українки.

Другу частину заходу було присвячено читанню різноманітних творів Лесі Українки серед студентів ОНУ ім. Мечникова та ОДУВС. Зі сцени звучали такі вірші, як «Всі наші сльози тугою палкою…», «Відповідь», «На мотив з Міцкевича», «Хвиля» та інші.

Подія закінчилася мотиваційними словами Ірини Нечиталюк: «Коли ви залишите ці стіни, хай слова Лесі Українки будуть з вами ще деяку годину. Я бажаю, щоб «Contra spem spero!» допомагала вам долати будь-які труднощі. Україна переможе. Слава Україні!».
А.Можина, 
студентка 

 

 



Немає коментарів: