пʼятниця, 7 квітня 2023 р.

Манси навколо монументу карателю в Очакові



Доля Суворова вирішена, але крапка не поставлена - пише очаківська міська газета.
Майже два місяці тому, 7 лютого, на сайті Очаківської міської ради серед містян розпочалося опитування щодо подальшої долі пам’ятника Суворова. Станом на 23 березня були підбиті підсумки. З 1061 голосу, 55,7% проголосували за перенесення пам’ятнику до музею, 28,7% бажають залишити Суворова на місці, 15,6% залишили галочку у категорії «Інше».
Але перед черговою сесією, яка відбулась 31 березня, до міської ради надійшов лист від Управління культури, національностей і релігій Миколаївської області, в якому повідомили про те, що «дана пам’ятка монументального мистецтва віднесена до переліку культурної спадщини Миколаївської області, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення (відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України від 03.02.2010 №58/0/16-10)». Беручи до уваги вищесказане, міський голова Сергій Бичков звернув увагу присутніх на тому, що будь-які дії стосовно пам’ятника О. Суворову заборонені. «Тож, ми, як місцева влада, можемо шляхом голосування висловити лише свою думку і результат голосування направити до Міністерства культури та інформаційної політики та Управління культури, національностей і релігій Миколаївської області аби ті вже особисто вирішували долю пам’ятника, враховуючи думку більшості і рішення депутатів», - сказав голова.
Депутат Володимир Мельников поцікавився, а чи справді в голосуванні на сайті брали участь лише містяни: «А то якось не правильно буде, якщо справи Очакова вирішуватимуть мешканці Львова, Києва, Чернігова тощо», - зауважив той. Заступник міського голови Олексій Васьков запевнив депутата, що опитувані виключно очаківці. Суперечку перервав голова Очаківської громади Сергій Бичков. «Зрозумійте, зараз ніяких дій щодо пам’ятника прийматись не будуть. Наша справа – проголосувати чи не проголосувати за переміщення Суворова до музею. Потім надіслати відповідний лист до установ. Самовільно громаді заборонено будь-які дії стосовно цього постаменту», - зауважив голова.
Юрист міської ради також наголосила, що у Рішенні акцент встановлюється саме на збереженні пам’ятника, адже акти вандалізму вже мали місце. «Ми цим рішенням знімаємо з себе відповідальність за долю пам’ятника. Я не буду вартувати щоночі аби хтось його, наприклад, не підірвав, як це було у Миколаєві», - сказав Сергій Бичков. До того ж депутат Ю. Харченко повідомив усім, що нещодавно, через 7 років ув’язнення, з тюрми вийшла людина, яка колись вкрала стяг на пам’ятнику. «Отож, то він прапор зтащів, а зараз всього Суворова упре», - пошуткував голова. Та жарти жартами, а рішення треба приймати.
Із 17 присутніх депутатів Очаківської міської ради та голови, переважна більшість проголосувала за перенесення постаменту до музею. Лише один депутат - Володимир Мельник - утримався.
Тож думки мешканців Очакова та представників самоврядування виловлені. Та останнє слова не за нами.
Авторка: Тетяна Лупул
Джерело Очаківська міська рада: http://ochakiv-rada.gov.ua/index.php/1306-do-uvagi-zhiteliv-mista-17

"Насправді, це і є правильне питання – місто, що лежить на перетині історій та ляхів десятка народів та цивілізацій, місто, що зберігає археологічні тайни світового значення – це місто «суворовской славьі»? Що, серйозно? Чому? Тому що 230+ років тому російська армія це місто взяла штурмом і надалі всю попередню історію викреслила? З цієї причини? Що ви знали про Очаків 30-50 років тому? «Суворов, Потьомкін, командор…» Тому так – Суворова з п’єдестала на₴уй. З історії його ніхто не викреслив, він займе там відповідний рядок, а усю іншу історію повертаємо та вивчаємо.

Я вам більше скажу – навіть опитування у цьому випадку зайве. Достатньо просто закону про подолання імперського викривлення історії. Опитування – просто простий шлях прямо зараз закрити це питання. Ну, «народ так захотів». А якби не захотів? Ну, подивиться «народ» черговий серіал і під впливом його захоче або не захоче щось. То що – так і жити далі? Ніт, друзі, історію треба повернути в природнє русло."

Написав фронтовик Д.Удовицький. Знову дивним видається позиція Миколаївського обласного управління культури, що явно не бажає згідно з законом розв'язувати питання, й "футболить" його в Київ. А може то позиція "куратора" культури з обладміністрації?

Один псевдопам'ятник на Садовій, більш схожий на "маркер" від сталінських "органів" ці "ждуни" вже втратили. Може бути що й очаківська "мітка" руського миру піде за флагманом.

В.Інгульский.



Немає коментарів: