понеділок, 10 квітня 2023 р.

Чат із Штучним Інтелектом відтепер доступний в Україні

Такою штучний інтелект уявив одеситку


ChatGPT — це новітній продукт у сфері штучного інтелекту. GPT - абревіатура, що розшифровується як Generative Pre-Trained Transformer. Штучний інтелект (АІ) наразі є однією з найбільш обговорюваних тем у світі, адже New York Times назвав його "найкращим чат-ботом із штучним інтелектом, що став доступним для широкого загалу". То що ж він може, які має переваги та недоліки і яких професій може не стати згодом через те, що їх замінить нейромережа?

Чатботи, побудовані на основі моделей глибокого навчання, стають все популярнішими. Їх використовують в різних сферах, включаючи освіту, медицину, торгівлю та багато іншого. Одним з найвідоміших та найпопулярніших є ChatGPT, який може відповісти на різноманітні запитання та надати корисну інформацію.

До недоліків відносять поширення неперевіреної інформації, його використання для маніпулювання людьми та автоматизацію рішень, які можуть мати негативний вплив на життя людей. Так, звісно, це прекрасно, коли є "помічник", хай і неживий, який завжди підкаже та пояснить, але чи дійсно йому можна довіряти? Насправді в цьому і є проблема. Відповіді на питання Штучний Інтелект (ШІ) бере з інформації, яку можна знайти в Інтернеті. І не завжди це буде точна відповідь на питання, яке ви йому ставите. Вся річ у тому, що запит містить ключові слова.

14 березня 2023 року компанія OpenAI представила нову версію штучного інтелекту - нейромережу GPT-4. Спільна розробка Microsoft та OpenAI вражає своїми можливостями та ставить серйозні виклики конкурентам. Технологія GPT-4 стала набагато потужнішою за попередню, і ще більше нагадує людину в своїх відповідях. Також вона пропонує відповіді швидше, ніж ChatGPT, і вміє працювати не лише з текстом, але і з зображеннями. Можна завантажити зображення, і чат-бот на цій технології його опише, проаналізує або зробить підпис.

Його вже використовують для написання текстів для сайтів, проектної документації й коду. Всього за декілька тижнів він обійшов позначку у понад 100 млн користувачів.
А таким люди бачать ШІ


GPT-4 набагато краще підходить як для створення, так і для співпраці з користувачами над творчими проектами. Також нова версія може обробляти 25 тис. слів, що дозволяє використовувати його для створення довгих текстів, розгорнутих розмов, а також для пошуку та аналізу документів.

Проте поки що GPT-4 буде доступний тільки для користувачів платної версії чатбота, вартість якої становить 20 доларів на місяць.

Також новий чатбот вже вбудований у Bing — пошукову платформу компанії Microsoft.

Використовувати ChatGPT через Bing дуже просто: перейдіть до пошукової системи Bing; відкрийте вкладку Чат; має з'явитися нове вікно — у ньому треба натиснути кнопку "Приєднатися до списку очікування". Нічого чекати не доведеться, так ви просто підтверджуєте, що згодні використовувати нову версію Bing AI; введіть запит та тестуйте нову систему. Важливо: чатбот в Bing заснований на GPT-4 — але поки що доступні тільки текстові запити, без розпізнавання картинок.

Журналіст та автор розсилки про ШІ The Rundown AI Роуен Чунг у Twitter опублікував список професій, які "відбере" у людей ChatGPT, а саме його оновлена версія GPT-4:

Клерк (введення даних) — швидкість і точність.


Представники служби підтримки клієнтів — комунікація та емпатія.


Коректор — увага до деталей.


Помічник юриста — дослідження та організація.


Бухгалтер — математичні навички.


Перекладач — знання мови.


Копірайтер — творчість і написання тексту.


Маркетингові дослідження — аналітичні навички, аналітика маркетингових досліджень.


Менеджер соціальних медіа — створення та керування.


Планувальник зустрічей — управління часом.


Телемаркетолог — переконання та комунікація.


Віртуальний помічник — багатозадачність і організація.


Транскрипціоніст — навички аудіювання та набору тексту.


Репортер новин — перевірка фактів і написання.


Турагент — планування та координація.


Репетитор — знання та навчання.


Аналітик технічної підтримки — пошук і розв'язання проблем.


Електронний маркетолог — написання та таргетування електронної пошти.


Модератор контенту — критичне мислення та судження.


Рекрутер — співбесіда та оцінювання.


Ситуації із заміною робочих місць штучним інтелектом не зрадіють мільйони людей, та засновник компанії Microsoft Білл Гейтс заспокоює: штучний інтелект насправді означатиме більше вільного часу. «Ми однозначно зможемо очікувати на довшу відпустку», – зазначив Гейтс на Всесвітньому економічному форумі. «Метою людства є не лише сидіти за прилавком і продавати речі. Більше вільного часу – це ж не страшна річ», – цитує Ґейтса CNBC.

В інтерв’ю для Time підприємець заявив, що з-поміж усіх сучасних інновацій саме штучний інтелект має найбільший потенціал змінити наші життя: зробити їх «продуктивнішими, ефективнішими та загалом легшими».

Варто зазначити, що потреби нервувати через те, що Штучний Інтелект може позбавити вас роботи, немає. Адже ШІ- це лише алгоритм і до розуму людини їй ще далеко. Так, він може стати корисним помічником та розвагою у реальному житті, але не більше. Зрештою все одно володарем ситуації залишається людина.

Ю.Ширяєва.


Немає коментарів: