неділя, 12 березня 2023 р.

Випробування століття нейтралітету Швейцарії


"Європейські сусіди тягнуть швейцарців в один бік, а традиція нейтралітету – в інший", - йдеться в статті The New York Times. Мова про те, що Швейцарія виробляє зброю, яка дуже знадобилася б Україні. Але в країні також діють суворі правила щодо того, куди вона може продавати цю зброю. Закон забороняє будь-якій країні, яка купує швейцарську зброю, надсилати її стороні конфлікту - наприклад, Україні.

"Швейцарія хоче експортувати зброю, щоб заробляти гроші. Хоче встановити контроль над цією зброєю. І також хоче бути "хорошим хлопцем". Ось де проблема", - каже Олівер Діггельманн, професор міжнародного права Цюріхського університету.

Ідею нейтралітету в Швейцарії підтримують 90 відсотків із 8,7 мільйона людей, що населяють цю країну.  NYTimes, однак, нагадує, що швейцарські банки, відомі своєю секретністю, "залишаються найбільшим у світі центром офшорних багатств". Немає сумнівів, пише видання, що ця сфера в  Швейцарії обслуговує багатьох російських олігархів, пов'язаних із Володимиром Путіним. Американська газета цитує анонімного західного чиновника, який вів переговори зі швейцарцями, - той називає позицію Швейцарії "нейтралітетом економічної вигоди". 

Тим часом швейцарська оборонна промисловість залежить від експорту і не зможе без нього вижити. Швейцарська компанія Oerlikon-Bührle є фактично єдиним виробником боєприпасів для німецьких самохідних зенітних установок Gepard, які Берлін передав Україні. Поки що Швейцарія блокує спроби Німеччини закупити нові боєприпаси. "Європейці та великі гравці оборонної промисловості дедалі обережніше ставляться до виробництва зброї чи критичних елементів у Швейцарії", - пише NYTimes. 

"Протягом наступних двох-трьох років ми ще будемо виконувати старі контракти, які ми зобов'язалися виконати, - каже Матіас Золлер, речник групи компаній Swissmem. - Але ми не отримуємо жодних замовлень. Експортний ринок просто загине".

На початку року партія "Вільні демократи" знайшла юридичну прогалину, яка дозволила б іншим країнам реекспорт швейцарської зброї. Але минулого тижня Швейцарська народна партія, найбільша в парламенті, відхилила відповідний законопроект, вважаючи його "надто відвертим заходом, призначеним для України", а отже - порушенням нейтралітету.

Західні країни визнають, що внесок Швейцарії був би радше символічним. Але вони також звертають увагу на те, що Швейцарія "десятиліттями отримувала вигоду від ефективного захисту НАТО, оскільки є оточеною державами-членами". Зараз вона, однак, не виявила бажання допомогти цим державам.
Переклала О.Ремовська



Немає коментарів: