середа, 22 березня 2023 р.

Візьми з собою борщ на бойове завдання



Де б не опинялись українці, чим би не займались, краща їжа - борщ. Це вже аксіома і не треба з нею сперечатись. Борщ став своєрідним елементом українського ДНК, генетичного коду. Ну і звичайно, під час антиімперської війни проти агресивних росіян ця улюблена страва має завжди бути в раціоні воїнів. Військові служби логістики та тилу працюють над цим завданням, але іноді, виявляється рішення українських підприємців - волонтерів з ресторанного бізнесу більш вдалі.



"Щоб приготувати звичайний борщ, потрібно близько 45 хвилин. А нашу дегідровану страву “борщ з куркою” достатньо залити кип'ятком в термопакеті з кліпсою й почекати 5 хвилин. Тому це зручно не тільки військовим, але й людям, які проживають в небезпечних районах, де назавжди є можливість варити щось. Ці страви можна приготувати просто в бліндажі, підвалі», – розповіла Ольга Бєлєнко, підприємниця, рестораторка, засновниця Благодійного Фонду “Перемога.UA”. В кооперації зі ще одним волонтерським проєктом організовано практично новий бізнес-юніт: в просторому приміщенні встановлено придбаний промисловий агрегат для дегідрації. Але шеф-кухар ресторану з однієї з центральних вулиць Одеси готує всю їжу з любов'ю, як для себе. І в цьому - фішка проєкту. Автор був під час презентації на брифінгу у Media Center Ukraine Одеса та скуштував дегідрованої їжі!


Одеські ресторатори щотижня відправляють на фронт понад 500-600 зневоднених продуктових наборів

В меню 7 страв: борщ, гречана каша з яловичиною, вівсянка з овочами, ячмінна каша, банош, овочевий суп.


Як сказала Ольга Бєлєнко, її ресторан виготовляє всі страви з натуральних продуктів, без додавання консервантів. “Зневоднена їжа, яку ми пакуємо в металізовані термопакети по 100 грамів, а вага страви після додавання води складає - 350 грамів.” Як зазначила пані Ольга, собівартість однієї порції борщу становить лише 26 гривень (0.7 долара) - ця сума включає як вартість продуктів, так і роботу кухарів.

Мріє підприємиця також про кооперацію з фермерами-патріотами, яки могли б овочі та м'ясо відвантажувати за собівартістю.


“ А взагалі, це дуже класний інструмент, щоб люди, які можуть невеличкі кошти, скажімо по сумі обіду “підважувати”, тобто донатити прямо в ресторані, чи дистанційно. - Розмірковує О.Бєлєнко. - Можу гарантувати, ми це зробимо якнайкраще й з любов'ю.

Зараз щотижня ми відправляємо 500–600 порцій на фронт для наших військових. Але ми хочемо збільшити кількість смачного борщу з Одеси, який можна буде скуштувати навіть в розвідці за лінією фронту.”

Отакий стартап з'явився в патріотично налаштованих підприємців, а тим часом згідно з журналістськими розслідуваннями, вартість однієї порції з військового котла зростає. Вона давно вже обійшла середню в прайсах столичних кафе… Може варто ширше на аутсорс з годування війська справжніх підприємців залучати, а не друзів начальника з тилового забезпечення?!

В.Головченко.

Фото автора та Медіацентру.



Немає коментарів: