субота, 4 березня 2023 р.

Заява Президентки фон дер Ляєн щодо створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії проти України



«Вторгнення Росії принесло Україні невимовні страждання.

Майже рік тому світ відкрив для себе жахи Бучі. Я сама була там і була свідком звірств, вчинених російськими військами.
З’являється все більше доказів прямих нападів на цивільне населення, а також на енергетичну та іншу інфраструктуру.
Відомо, що російські війська вчиняли тортури, жорстоке поводження, сексуальне насильство та незасуджені страти. Не щадять навіть дітей.
Росія має відповісти за ці жахливі злочини. Путін має бути притягнутий до відповідальності.

Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб притягнути винних до відповідальності. Європейський Союз підтримує роль Міжнародного кримінального суду. Ми також вважаємо, що потрібен спеціальний трибунал для судового переслідування злочину агресії Росії.

І я пишаюся тим, що на цій конференції, в якості першого кроку ви підпишете угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії в Гаазі.
Європейський Союз продовжуватиме співпрацювати з нашими партнерами, щоб Росія платила.

Ми єдині за справедливість для України».

Фон

Змінена угода теперішньої Спільної слідчої групи Євроюсту підписується на конференції з підзвітності, яка проходить в Україні цими вихідними, щоб сприяти створенню ICPA в її структурі.

Після жорстокостей у Бучі, в Україні, президент фон дер Ляєн доручила Комісару з питань юстиції Дідьє Рейндерсу контролювати та підтримувати координацію зусиль ЄС щодо розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних в Україні.

У цьому плані ведеться велика робота. За підтримки Євроюсту створено Спільну слідчу групу для збору доказів і розслідування основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні. Спільна слідча група складається з Міжнародного кримінального суду, України, а також Литви, Польщі, Естонії, Латвії, Словаччини, Румунії.

До Регламенту Євроюсту було внесено зміни, щоб надати Агентству юридичну можливість безпечно зберігати, зберігати та аналізувати докази про основні міжнародні злочини. Судову базу запустили у лютому 2023 року.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) уповноважений переслідувати найсерйозніші міжнародні злочини, такі як геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини. Він також уповноважений переслідувати злочин агресії, але лише стосовно тих країн, які визнали його юрисдикцію щодо цього злочину. Злочин агресії - злочинний комітет вищого політичного і військового керівництва. З огляду на те, що Росія не визнає юрисдикцію МКС, і тому МКС не може здійснювати цю компетенцію в контексті війни Росії проти України. Щоб усунути цю прогалину, у листопаді 2022 року Європейська комісія представила державам-членам різні варіанти переконатися, що росіяни будуть притягнуті до відповідальності за звірства, скоєні в Україні, у тому числі шляхом створення спеціального трибуналу за підтримки ООН та міжнародної спільноти, щоб ефективно переслідувати злочин агресії. ICPA є першим кроком у цьому процесі для збереження доказів і підготовки обвинувачення до майбутніх судових процесів, як національних, так і міжнародних.


Немає коментарів: