вівторок, 21 березня 2023 р.

ФОТОВИСТАВКА «ОДЕСЬКІ СЮЖЕТИ ЖОРЖА СІМЕНОНА. 1933 РІК»




18 березня 2023 року в Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені О. Блещунова  відкрилась фотовиставки «Одеські сюжети Жоржа Сіменона. 1933 рік».

На виставці відвідувачі можуть побачити Одесу, яку 90 років тому зафіксував у світлинах талановитий бельгійський письменник, майстер детективного жанру Жорж Сіменон.

Жорж Сіменон, вже на той час впливовий журналіст і відомий письменник, приїхав до Одеси в період Голодомору (в травні 1933 року) як репортер французького тижневика «Ле Жур» ("День"), щоб зібрати матеріали для серії статей про Радянський Союз.

За десять днів своєї подорожі з дружиною, мисткинею Регіною Раншон, його допустили тільки до двох міст, які можна було вважати «вітринами» держави. Переміщення було обмежено спеціальним маршрутом центром міста і тільки під наглядом спецслужб.

Сіменон багато знімав, але більшу частину плівок було відібрано при виїзді. Залишилося лише 69 кадрів, 35 з них будуть представлені на виставці в музеї.

Сіменон не був майстром художньої фотографії. Це начерки майстра детективного сюжету: атмосфера міста і портрети майбутніх персонажів. Авторові були цікаві мешканці міста.

У лютому 2023 року, до річниці початку війни, співвітчизники Жоржа Сіменона - співробітники бельгійської газети «Ле Суар» ("Вечір") журналістка Полін Хофманн і фотокореспондент П’єр-Ів Тьєнпон - працювали над репортажем про культурне життя Одеси в період війни. Їх було запрошено до музею Блещунова. Співробітники музею запропонували фотографу обрати декілька кадрів, які, на його погляд, характеризують Одесу в лютому 2023 року. Ці знімки відвідувачі також зможуть побачити на виставці.

Ознайомитися з виставкою можна щосуботи та щонеділі з 18 березня по 16 квітня за адресою: вул. Польська, 19. Вхід до «Квартири №6» крізь ворота.


Немає коментарів: