середа, 8 березня 2023 р.

10 мільйонів лампочок обміняли українці по всій країні в рамках Програми ЄС та уряду




З початку дії програми 30 січня 2023 року понад 2 мільйони українців скористалися можливістю замінити застарілі лампи розжарювання на енергозберігаючі. Через відділення «Укрпошти» вони вже отримали 10 мільйонів світлодіодних лампочок і таким чином долучилися до підтримки енергетичного фронту України.
Через місяць після запуску Всеукраїнської програми безкоштовного обміну лампочок ЄС та Урядом України понад 2 мільйони українців приєдналися до неї та обміняли у відділеннях Укрпошти 10 мільйонів ламп розжарювання на стільки ж світлодіодних.
Програму обміну лампочок вперше запустили у великих містах областей України, а також у Краматорську, Покровську та Кривому Розі. Пізніше до цих міст приєдналися інші міста та селища міського типу по всій країні, за винятком непідконтрольних нині територій. З 25 лютого обмін лампочками став доступним у сільських громадах. Тепер громадяни можуть обміняти 5 старих лампочок розжарювання на стільки ж світлодіодних у відділеннях зв’язку по всій Україні. Обмін доступний як у звичайних поштових відділеннях, так і в мобільних відділеннях Укрпошти в близько 23 тисячах населених пунктів по всій Україні. Це стало можливим завдяки тому, що Укрпошта має найбільшу мережу відділень по всій країні та виступає логістичним партнером програми.
У рамках підтримки Євросоюзом української енергетичної сфери ЄС уже надав Україні 35 мільйонів світлодіодних лампочок, ще 5 мільйонів ламп профінансувала Франція. Щоб заощадити електроенергію та підтримати енергетичний фронт, українці масово приєдналися до програми обміну. За допомогою цієї простої дії кожна домогосподарство може зменшити споживання електроенергії до 8 разів.
«10 мільйонів лампочок було обміняно з початку програми приблизно місяць тому. Зекономлена енергія вже становить обсяг однієї з київських ТЕЦ. Це вагомий внесок у стабілізацію енергетичної системи після російських атак», – заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.
Українці можуть подати заявку на обмін старих ламп розжарювання на енергозберігаючі світлодіодні в додатку DIIA та отримати їх в одному з відділень Укрпошти. Також можливий обмін цибулин у відділеннях Укрпошти без попередньої реєстрації в додатку. У цьому випадку лампи можна замінити, якщо вони є. Звертаємо увагу, що мешканці сіл із населенням до 2 тис. осіб можуть обміняти лампочки лише у відділеннях Укрпошти без попереднього запису.
Щоб дізнатися більше про програму обміну лампочок, відвідайте https://eu4ukraine.eu/en/together-we-bring-light-en


Немає коментарів: