неділя, 26 лютого 2023 р.

Три види зброї, що змінили хід війни України з Росією




Вважається, що Javelin був культовою зброєю ранніх фаз війни, а HIMARS - пізніших. Останнім часом дедалі більше повідомлень у ЗМІ про те, що західні бойові танки або системи ППО Patriot можуть вплинути на результат війни. Але є й інша зброя, яка вже допомогла змінити хід війни. Видання CNN виділило три ключові види зброї, яку українці використали з нищівним ефектом. ПТРК Javelin.... На самому початку війни бійці з обох сторін очікували, що колони російської бронетанкової техніки за кілька днів почнуть рухатися до столиці України Києва.

Українцям було потрібно щось, що могло б притупити цю атаку – і знайшли це у вигляді Javelin, керованої протитанкової ракети з плеча, яку може розгорнути одна людина.

"Джавелін" — це зброя типу "вистрілив і забув". Щойно оператор робить постріл, можна бігти в укриття, поки ракета знаходить шлях до цілі. Це було особливо важливо в перші дні війни, оскільки росіяни, як правило, йшли колонами, намагаючись вторгнутись до міст. Оператор Javelin міг вистрілити з будівлі або за деревом і зникнути до того, як росіяни стріляли у відповідь. Також Javelin добре вражає слабке місце російських танків – їхню поверхню, оскільки його траєкторія після запуску вигинається вгору, а потім падає на ціль зверху.

Дійсно, вплив "Джавелінів" був настільки значним, що через два з половиною місяці війни президент США Джо Байден відвідав завод в Алабамі, де вони виготовляються, щоб похвалити працівників за допомогу в захисті України.
В.Тимошенко.


Немає коментарів: