вівторок, 7 лютого 2023 р.

Будівельники можуть зупинитись



Будівельна галузь останні 15 років була одним з центрів "магнетизму" грошей в Одесі. Як приватні особи, так і корпорації багато будували навіть після 2014-го, коли розпочалась агресія РФ. Але 2022-й докорінно змінив стан справ. Продажі впали в 10 разів.  Василіс Бумбарас з одеської будівельної компанії "Гефест" повідомив на панельній дискусії  у "Одеса media center" що через подорожчання тільки металу на 15% протягом січня, та скорочення виробників цементу, будівельна галузь невдовзі може зупинитись.

Майже всі складові будівництва подорожчали. Ніяких "резервів" в собівартості не вистачить щоб "перекрити" нові ціни, особливо монополістів. 

До очевидних проблем додалась відсутність електрики в місті. 

Економісти вважають що будівництво, це той мультиплікатор, який найбільш дієво "запускає" економіку. Державі Україна вкрай важливо не допустити колапс на цьому ринку. Але поки ВР тільки ускладнює життя реальному сектору. А "тяні-толкай" з законом про ДАБІ взагалі може призвести до колапсу. КМУ не зрозуміло як може впливати на ситуацію.

Знову журналісти та громадськість мають "рятувати" ще й забудовників. Благо погода дозволяє працювати всю зиму. Ну й ЗСУ...

С.Лиманов.



Немає коментарів: