середа, 25 січня 2023 р.

Зомбі вірять у владу пу...до кінця

 


"Марною справою" називає редактор Politico Джеймі Детмер спроби апелювати до росіян, аби ті закінчили війну.


Детмер, зокрема, посилається на нещодавнє дослідження російського "Левада-центру": 53% опитаних росіян вважають перебіг "спеціальної воєнної операції" успішним. Очільник центру Лев Гудков відкидає аргументи про те, що люди в сучасній Росії можуть просто боятися чесно відповідати на запитання про війну. "Росіяни мають мало співчуття до українців", - каже він. Гудков наполягає, що в його центрі (який вважається нині єдиним незалежним соціологічним центром у Росії) працюють професійні дослідники, які проводять довгі інтерв'ю та прагнуть до надійних результатів.

Детмер пише: мета санкцій Заходу проти Росії, запроваджених за останній рік, була зокрема в тому, щоб економічні труднощі спонукали росіян повстати проти влади. "Проте майже рік по тому мало ознак появи будь-яких суттєвих тріщин у тому, що російський соціолог назвав «широким консенсусом» на підтримку війни Путіна", - йдеться в статті.

Санкції не стали поштовхом і для оточення Путіна: боротьба, що триває в кулуарах Кремля, стосується того, як вести війну, а не майбутнього російського лідера.

Антивоєнні протести, які відбулися в Росії після 24 лютого, "були спорадичними та набагато меншими за масштабами, ніж протести проти Путіна, які спостерігалися з 2011 по 2013 рік і з 2017 по 2019 рік". Лідери російської опозиції пояснюють це репресіями проти критиків влади. Безумовно, це все - ймовірні фактори, пише Детмер. Як і, наприклад, втеча з Росії 700 тисяч росіян за останній рік. Але, вірогідно, причина не лише в цьому.

Детмер цитує українську депутатку Лесю Василенко, яка каже, що багато росіян, швидше за все, погоджуються з Путіним, що Україна нібито не є окремою нацією. Більшість російських матерів і дружин, які невдоволені так званою частковою мобілізацією, критикують все, що завгодно (якість зимової форми, погану підготовку призовників), але не саму війну. Василенко не радить ідеалізувати і більшість російських опозиціонерів. Війна триває з 2014 року, і весь цей час ці росіяни здебільшого нічого не робили - аж до 24 лютого, звертає увагу вона.

Леся Василенко вважає, що "росіянин, якому ми могли б довіряти", має спершу довести, що визнає українців як окрему націю з її історією, культурою та мовою. А також відстоює те ж, що українці зараз захищають на фронті, а саме - територіальну цілісність, незалежність України в міжнародно визнаних кордонах.


Немає коментарів: