неділя, 25 грудня 2022 р.

Чому ми не маємо шанс на психоемоційну втому


 

Мільйони українців по малих та великих містах що не покинули батьківщину, сьогодні залишаються під впливом інформаційно-психологічних спеціальних операцій ворога. Про інформування ми, українські журналісти, дбаємо з першого дня агресії. А стосовно психічного спротиву зараз стали з'являться все більше фахових порад. Кожна людина в Україні ці 10 місяців подумки весь час була на війні. Хоча б тому, що відлік вела, та хвилювалась за рідних та друзів. А ще весь час споживала нечисленні інформаційні канали. Більшість, до речі "ведуть" вороги. А кінця війни немає навіть наприкінці року.

Тут стрес з'являється чи не в кожного...

Що робити тим хто не у бою?

По-перше, радять практичні психологи, частіше обіймати й обійматись! З рідними, та незнайомими... А ще намагатись відпочивати та емоційно підживлюватись, прослуховуючи музику, танцюючи чи спостерігаючи різні чарівні краєвиди, чи витвори мистецтва. Ну а щоб ще мозку допомогти не забувати про дрібну моторику власних рук. Під час Різдвяних свят можна якраз вареників наліпити - заспокоює... Відволікайтесь від новин, хоча б у свята.

І не треба забувати про власне хобі, чи творчі прояви. Змінюйте види діяльності, а якщо геть "погано" не цурайтесь звертатись до фахового психіатра. Може й медикаменти застосувати, але за рецептом лікаря.

І не забуваємо, що людина тому й вижила в еволюційному змаганню, що має природну рису - адаптивність. Спробуйте різні фізичні навантаження. Одному біг заходить, інша буде на скакалці стрибати. Є люди, яким медитації допомагають. І не забуваємо себе балувати.

Вислухав фахівців й зробив огляд В.Інгульский.



Немає коментарів: