субота, 17 грудня 2022 р.

Миколаїв через рашиську агресію зазнав збитків на 852 млн. Є

Минулорічна Соборна площа 



Миколаїв зазнав збитків через рашиську збройну агресію на суму 852 мільйонів євро. Проте ця сума ще не остаточна.

Як повідомляє Миколаївська міська рада, 16 грудня під час презентації Звіту з оцінки збитків та ключових потреб Миколаєва міський голова Олександр Сенкевич розповів, що місто фіксує руйнування за допомогою технології ГІС.

- Останні три роки Миколаїв разом з компанією SoftPro розробляв сучасну геоінформаційну систему. Простими словами, це карта міста з високою деталізацією, на яку потім накладаються різні "шари" з потрібною інформацією. Наприклад, стан та вік комунікацій, будівлі, вежі мобільного зв'язку тощо. Саме з допомогою ГІС ми фіксуємо пошкодження, завдані місту атаками російських терористів,- розповів Сєнкевич.

За словами мера, Миколаїв за весь час війни не обстрілювали лише 46 днів і якщо накласти на місто уявну сітку, можна побачити, що майже в кожну "клітинку" стріляли.


Над верифікацією пошкоджень працює проєкт "Росія заплатить" Київської школи економіки. За словами лідера проєкту Максима Нефьодова, Миколаїв - серед лідерів з точки зору цифрової готовності до такої роботи.

В середньому експертам проєкту вдалося ідентифікувати 43% тих споруд, щодо яких Миколаїв збирав дані від початку вторгнення. За деякими категоріями цифра доходить до 90%, що стосується адмінбудівель чи великих об'єктів. Оцифрували всі споруди в місті, це понад 80 тисяч об'єктів.

Максим Нефьодов зазначив, що за розрахунками, які виконувала міська влада, загальна оцінка збитків в цілому сягає біля 852 млн євро.

Зазначається, що найбільше постраждав житловий фонд. так само, як і по всій Україні. Збитки від пошкоджень у Миколаєві складають майже 400 млн євро. Загальна ефективна площа зруйновано житла - приблизно 360 тисяч кв м.

У розрізі галузей:
в соціальній сфері пошкоджені 4 об'єкти;
у галузі освіти - 98 об'єктів на загальну суму 45 млн євро. Ці цифри підтверджені Міністерством освіти України;
охорона здоров'я - 26 млн євро збитків. Це лише те, що видно на фото. Загальні збитки сягають біля 200 млн євро, бо лікарня - це не тільки будівля, яку видно згори, а також вартісне обладнання;
спорт - оцінка збитків становить 11 млн євро; адміністративні будівлі, зокрема, обласна державна адміністрація - 12 млн євро;
ЖКГ, водо- і теплопостачання. Величезна проблема через перебитий водогін. Мережі руйнуються, і де-факто можна вважати всю початкову вартість активів водоканалу такою, що треба замінити. Так само руйнування теплових мереж - 26 котелень, 5 ЦТП. Це лише те, що можна побачити. Збитки як мінімум 14 млн євро;
збитки підприємств - майже 300 млн євро. І це без врахування портів та стивідорів, які треба оцінювати окремо;
енергетична інфраструктура - біля 9 млн євро.

Проте, остаточно цифра буде відома лише після підготовки плану відновлення міста.


Немає коментарів: