середа, 30 листопада 2022 р.

У Польщі відкрили виставку предметів із Миколаєва, які вціліли після обстрілів російських військ



Виставку "Каміння не може мовчати" відкрили 25 листопада 2022 року в польському місті Ольштин у галереї «Амфілада» Міського осередку культури.

«Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мільйони українців стали біженцями, щоб зберегти життя й розповідати світові про жахливу, несправедливу війну. Предмети, які представлено в цій унікальній експозиції, також можна вважати «біженцями». Вони вціліли під час обстрілів і нині в Польщі безсловесно демонструють світові незламність України», - розповів директор Міського осередку культури в Ольштині Маріуш Сеневіч.

Історію походження предметів, що представили на виставці, підтверджують фотографії та відеоматеріали.



Серед експонатів – комп’ютерний диск, що вцілів після обстрілу будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації 29 березня 2022 року під час боїв за Миколаїв. Ракетний удар наполовину зруйнував будівлю. Загинули 37 людей.
Також на виставці можна побачити пружину з автомомобіля швидкої медичної допомоги, що вціліла після обстрілу лікарні в Миколаєві.


Є на виставці експонати й з інших населених пунктів Миколаївської області. Наприклад, обпалений фрагмент обшивки стіни бібліотеки, що в селі Лимани Галицинівської громади. У Лиманах проживало понад три тисячі людей. Отворів від куль на будівлі бібліотеки більше, ніж жителів села. Лимани - це прифронтове село, де люди майже щодня потерпали від ворожих обстрілів. 27 вересня 2022 року польські волонтери подарували автомобіль для рятувальників загону Галицинівської пожежної охорони.


Предмети для виставки "Каміння не може мовчати" зібрали й передали або привезли до Ольштина волонтери, військові, журналісти.
«Від початку повномасштабної війни я часто їжджу в Україну, возю допомогу. Якось мене попросила волонтерка Зоряна Цюник привезти з України деякі з цих предметів для виставки в Ольштині. Українські прикордонники всю ніч допитували мене: для чого я це везу до Польщі, чи ці предмети безпечні, чи не радіоактивні?», - розповів польський волонтер Степан Мельник.



На виставці також представлено предмети з Київської, Хаківської, Чернігівської та інших українських регіонів.

«Наше покоління виховували як людей, які будуть жити в мирі. Ми були переконані, що війна – це те, про що можна прочитати лише в підручниках історії. Але, в тому числі, завдяки цій виставці розуміємо, що війна дуже близько, що це трагедія для всіх. Я зараз відчуваю великий біль. І єдине, чого не можу зрозуміти, чому народ, який цю страшну війну розпочав в Україні, нічого подібного не відчуває?», - сказала заступниця міського голови міста Ольшнин Ева Калішук.

Виставка триватиме до 31 січня 2023 року. Вхід вільний.
Тетяна Бакоцька.



Немає коментарів: