понеділок, 14 листопада 2022 р.

Молодь обирає створення іноваційного бізнесу




Новий досвід, проведення  хакатону ідей бізнесу відбувся в історії ОНЕУ. В цьому знаному одеському вищі зібрались студентські команди з 6 міських університетів на своєрідний батл започаткування інноваційного бізнесу. В гарно облаштованому Центрі трансферу знань і технологій регіону було дуже приємно працювати. 
Проректор О.Літвінов, який модерував цей захід запропонував майбутнім економістам, підприємцям та розробникам з маркетологами працювати за "The Business Model Navigator" - методикою удосконалення бізнес-моделей, яку розробили в Universität St.Gallen (Швейцарія). За 55 патернами бізнес-моделей хлопці та дівчата, переважно 3-х курсів мали перевірити свої ідеї. А вони були оригінальні, від застосунку для власників хатніх тварин, до бойових дронів та обпилення рослин.  


Я слухав ідеї юних мрійників й згадува свої молоді роки в бізнесі: якби опанував подібний інструмент, чи  Alexander Osterwalder The Business Model Canvas - точно мав би більш комерційно успішний результат. Українські підприємці - самоуки дуже часто створюють унікальні бізнес-юніти, беруться за чудові вироби чи послуги, але не завжди вміють видобувати зиск з них. Для того, щоб студенти не "скотились" в суцільну фантастику в кожній команді працював ментор з досвідом саме в підприємництві. Ці чудові пані та панове "на землю" до реалій намагались повертати молодь. І це добре. 


Попрацювали плідно. Захід дуже додав для популяризації інноваційної культури у молоді. Бо якщо не спробувати створити хоча б презентацію бізнес-ідеї, то можна і не розпочати. Україна після перемоги буде ще деякий час знаходитись в полі уваги західного суспільства, та інвесторів. Цим шансом треба обов'язково скористатись. А поки - вчитись молодим людям, навіть під час повітряних тривог, як сталось під час хакатону, благо в будівлі дореволюційної одеської гімназії є чудове укриття в підземеллі.
Подолання різних загроз та перепон для бізнесу - корисно. Це довели не один раз за часи незалежності вітчизняні підприємці. Але коли до волі додається ще знання - результат гарантовано вийде яскравим!
В.Головченко.



Немає коментарів: