пʼятниця, 25 листопада 2022 р.

Художня фіксація голоду




Завтра відбудеться відкриття виставки до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років: «Голодомор: очима українських художників».

26 листопада 2022 року о 12.00 в Одеському художньому музеї.

На виставці будуть представлені понад 50 робіт українських художників (Миколи Бондаренка, Віри Баринової-Кулеби, Нестора Кизенка, Ніни Марченко, Миколи Шевцова, Володимира Куткіна, Івана Новобранця та Ілька Мироненка та інших) із приватної колекції директора Американсько-української ділової ради Моргана Вільямса.

Засобами образотворчого мистецтва ми привертаємо увагу до однієї із найбільших трагедій українського народу - Голодомору, визнаного геноцидом у 18 країнах.

Ця трагедія стала об’єктом навмисного замовчування та ідеологічного табу і мала піти в небуття. Більшовицько-комуністична репресивна система працювала на те, щоб витравити у народу його історичну пам’ять. Інформація про масштабне вимирання селян внаслідок експропріації зерна, худоби, продуктів і особистого майна вперто замовчувалась як під час самої трагедії, так і згодом. Сама лише згадка про голод кваліфікувалася як контрреволюційна діяльність, згодом як антирадянська агітація і пропаганда.



Організатори заходу: Департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації, Американсько-українська ділова рада (USUBC).

Інформаційний партнер: "СУСПІЛЬНЕ.UA: ОДЕСА".



Відвідати виставку можна до 30 грудня 2022 року за адресою: м.Одеса, вулиця Софіївська, 5-А.


Немає коментарів: