пʼятниця, 18 листопада 2022 р.

Зимостійкість - головне завдання громадського сектору на Миколаївщині



Громадський сектор Миколаївщини провів днями ідеятон корисних рішень «Зимостійкість Миколаївщини». Подаємо його напрацювання, щоб допомогти іншим. На кінець жовтня в Миколаївській області пошкоджено частково або повністю 12561 цивільний об’єкт. На кінець жовтня 95 населених пунктів залишаються без електро та водопостачання.

В умовах постійних загроз всі жителі сьогоднішньої України прагнуть бути максимально ефективними. Це означає, що варто не тільки мінімізувати затрати при споживанні, але й не впроваджувати неефективні рішення. Основні загрози зими: відсутність електропостачання, внаслідок відсутності електроенергії - відсутність газопостачання, теплової енергії, води. Це означає, що сім’я залишається у багатоквартирному будинку сам на сам з зимою, морозом. В таких умовах традиційні рішення, а саме теплові насоси, сонячна енергія, вітрова енергія, або взагалі не можуть бути реалізовані, або не можуть бути реалізовані швидко. Тому треба пропонувати рішення, по-перше перевірені, по-друге, такі, що працюють в умовах зими. Так, наприклад, для багатоповерхівок краще впроваджувати колективні рішення, зокрема, не ставити буржуйку в кожну квартиру та генератор на кожний балкон, адже це не є ефективно. Натомість ефективними будуть колективні пункти обігріву, колективні пункти підзарядки (телефонів), колективне теплопостачання для тієї чи іншої будівлі. Також потрібно зменшити витрати природного газу завдяки використанню температурної автоматики на котельнях та будинках.

Основні виклики :


відсутність електропостачання (освітлення, обігрів, приготування їжі);


відсутність централізованого теплопостачання (обігрів);


відсутність водопостачання (питна та технічна вода);


загроза обстрілів;


пошкодження будинків


відсутність зв’язку.


неефективне використання наявних енергетичних ресурсів, таких як газ (відсутність автоматики у котельнях, на вводах у багатоквартирних будинках тощо)


Першочергові запити від територіальних громад:


комплектація пунктів обігріву (генератори, спальні місця, обігрівачі, обладнання для приготування їжі, доступ до Інтернет, доступ до можливості задоволення санітарних потреб- душу тощо);


генератори для об’єктів інфраструктури та ОСББ та запаси палива;


засоби автономного освітлення (лампи на сонячній енергії);


індивідуальні засоби обігріву (конвектори, буржуйки);


відновлення пошкоджених будинків для збереження тепла;


мобільні плити для приготування їжі;


засоби очищення води:


теплий одяг.



Бачення місцевих органів влади


[Вікторія Бальцер, Вознесенська міська рада] На сьогодні є два рівні проблем: (1) такі, що вже мають місце, і (2) наші прогнози і дії, які би ми хотіли робити, щоб мінімізувати ризики виникнення надзвичайних ситуацій.

Вознесенська громада Миколаївської області продовжує страждати від обстрілів. Наприклад, один обстріл може залишити 200 будинків без дахів, що має характер надзвичайної ситуації, в якій потрібно швидко діяти. Аби мати можливість оперативно реагувати і не залежати від зовнішньої допомоги, громада закупила матеріали для ремонтів (шифер, плівку, плити ОСБ та ін). Органи місцевого самоврядування повинні робити певні резерви, які будуть в змозі надати людям.

Друга проблема – це віяльні відключення. Як і інші громади, ми закупили генератори для закладів медицини, насосних станцій, соціальних об’єктів для забезпечення певної автономності. На жаль зараз строки постачання генераторів це 2-3 місяці, тому швидко забезпечити ними всі об’єкти інфраструктури не є можливим. Наразі ведеться робота з встановлення сонячних панелей, аби максимально забезпечити потреби з електроенергії водопомпових станцій.

Також місцева влада працює аби забезпечити пічним паливом людей вразливих категорій.Заплановано зробити пункти обігріву у підвальних приміщеннях, для цього ми закупили буржуйки, також зробили запаси твердого палива для ОСББ. Замість двох пунктів обігріву ми будемо облаштовувати п’ять з забезпеченням гарячим харчуванням, можливістю підзарядки гаджетів, автономним Інтернетом від СтарЛінк.



Ключові напрямки роботи місцевої влади щодо підготовки до зими

1. Облаштування стаціонарних пунктів обігріву для мешканців громади та ВПО з системами альтернативного опалення та електрозабезпечення, гарячим харчуванням та місцями для сну.

2. Забезпечення вразливих соціальних груп твердим паливом, обігрівачами та теплими речами.

3. Забезпечення генераторами об’єктів критичної інфраструктури : лікарні, водопомповий та каналізаційні станції, поліція, ДСНС.

4. Відбудова будинків (ремонт дахів та вікон) постраждалих від ракетних обстрілів.

5. Надання допомоги мешканцям багатоквартирних жб в облаштуванні індивідуальних пунктів обігріву та забезпечення їх альтернативними джерелами енергії.

6. Забезпечення зв’язку на основі застосування Starlink.

7. Перегляд режиму відключення електропостачання на центральних вулицях та автошляхах з метою зниження рівня ДТП.

8. Розробка альтернативних планів роботи міських служб в кризових ситуаціях, спрямованих на збереження системи опалення, водопостачання.

9. Розробка довгострокових рішень щодо переходу на альтернативні джерела енергії.



Додаткові проблеми, обумовлені місцевим контекстом


відсутність на Миколаївщині місцевого твердого палива;


немає стандартів для пунктів обігріву: розрахунки запасів на людей, запасів ліків і їжі;


відсутність базових засобів пожежогасіння в багатоповерхівках;


малі, віддалені села не можуть самостійно облаштувати пункти обігріву;


неможливість швидко закупити та доставити генератори, інвертори для сонячних батарей та інше аналогічне обладнання.


відключення електропостачання на підприємствах призводить до зупинки їх роботи;


використання альтернативних джерел енергії таких як газові генератори на підприємствах ситуацію не рятують, оскільки ціна на газ для підприємств висока і існують ліміти на вироблення електроенергії. Підприємства не в змозі вирішити цю проблему;


невідома ситуація зі станом сонячних електростанцій, що було встановлено до війни у Снігурівці і під які були запитані важливі об’єкти критичної інфраструктури: млин, хлібозавод, система водопостачання Снігурівки;


відсутнє фінансування придбання палива з держбюджету для генераторів тощо;

за наявності порожніх/покинутих будівель існує проблема з розселенням ВПО та створення умов для їх проживання;


використання газових обігрівачів у багатоквартирних будинках створює загрозу накопичення СО2, що може стати причиною загибелі людей.


існує загроза життю людей у багатоквартирних будинках через можливе використання саморобних засобів обігріву та можливості виникнення пожеж


облік людей , що потребують допомоги




Ідеї та проєктні рішення



Підвищення обізнаності (добре що про це згадали!)

Провести інформаційну кампанію з питань енергоощадження. Особливу увагу приділити практичним порадам збереження тепла в оселях.


підготувати людей з ОСББ, які зможуть провести необхідні дії зі збереження систем опалення та водопостачання в кризових ситуаціях, коли робітники комунальних служб будуть не встигати доїхати одночасно до всіх об’єктів, що потребують термінового втручання.


провести інформаційну кампанію щодо необхідності облаштування у багатоповерхових будинках пунктів пожежної безпеки та встановлення індикаторів/аналізаторів газу СО2.


підготовка людей з правил використання вогнегасників у багатоквартирних будинках.


розробка інформаційних матеріалів щодо проходження зимового періоду (з урахуванням інклюзії) та розміщення їх у багатоквартирних будинках


Пункти обігріву

в громадах, що особливо постраждали від обстрілів, деокупованих громадах, великих громадах, де є багато людей з вразливих груп, створювати стаціонарні пункти обігріву де люди зможуть проживати довгий час, користуватися послугами обігріву, приготування їжі, мати доступ до питної води, електрики, гігієнічних процедур;


в малих громадах створити мобільні пункти обігріву з доступом до базових послуг;


в містах створити малі мобільні пункти обігріву на базі ОСББ;


розробити стандарти облаштування пунктів обігріву.


зробити мобільні спеціалізовані пункти обігріву, що можуть бути швидко розгорнуті (1-2 години) розраховані на окремі групи населення, до прикладу людей похилого віку, або жінок з грудними дітьми


пункти обігріву у вже працюючих бомбосховищах, обладнав їх пічками на твердому паливі та генераторами та створення умов до розміщення в них людей з інвалідністю та особовими потребами


зробити пункти обігріву об’єктом опікування громадської організації, яка може координувати волонтерів для облаштування таких пунктів за певними стандартами, і може це робити у співпраці з місцевою адміністрацією, ОСББ, вуличними комітетами тощо.


забезпечення спеціальних служб (ДСНС тощо) спеціальним обладнанням (носилками) для підйому маломобільних людей для доставки їх у колективні пункти обігріву на випадок НС.


розглянути альтернативу закупівлі генератору - придбання портативної зарядної станції, яка в купі із сонячною панеллю може генерувати енергію.




Протипожежна безпека

обладнати багатоповерхові будинки протипожежними щитами. В умовах, коли у багатьох домогосподарствах підвищиться пожежний ризик, наявність у доступності вогнегасника та вогнегасної ковдри стає критичною.


встановлювати у багатоповерхівках тривожні кнопки для оповіщення мешканців будинку про пожежу.


створити Громадський центр безпеки на базі ГО, який буде опікуватись питаннями інформування, навчання зацікавлених осіб з числа ГО, ОСББ, лідерів громадських думок та облаштування пунктів пожежної безпеки у багатоквартирних будинках;


Зв’язок

налагодити систему комунікації з малими громадами щодо їх потреб в кризових ситуаціях. Малі громади - найбільш вразливі в аспекті зв’язку. У випадках, коли мобільний зв’язок зникає, голови малих громад мають мати радіо для зв’язку та інформування про кризові ситуації


забезпечити засобами зв’язку (короткохвильові радіостанції) на випадок, коли перестає працювати мобільний зв’язок, також групи екстреного реагування (МНС, медицина)


пристосування роутеру, який приєднується до зовнішньої антени та може впіймати дальню станцію мобільного зв’язку або супутник.


Технічні рішення щодо опалення

встановити на об’єкти соц.сфери альтернативі джерела енергії, зокрема сонячні батареї, щоби їх коштом забезпечити мінімальний рівень потреб в електроенергії цих об’єктів;


встановити сонячні системи генерації енергії (вітрогенератори роторного типу) з акумуляторами на дахах багатоквартирних будинків для колективного користування, до прикладу освітлення бомбосховища, сходів, зарядки гаджетів тощо;


налагодити виробництво генераторів в Україні;


провести аудит наявних генераторів, що вже є на деяких підприємствах, за необхідності відремонтувати їх та забезпечити паливом;


встановлювати (паралельно з чинними системами опалення) мобільні котельні, що можуть працювати на дровах або на дизпаливі, для опалення стаціонарних пунктів обігріву облаштованих, до прикладу, у школах;


встановлювати в громадах з сільськогосподарської місцевості лінії з виробництва паливних пелет з соломи, а також котельні, що працюють на таких пелетах


Підтримка платформ для розвитку громадських ініціатив


на базі досвіду робочих груп з громадської безпеки ПРООН, які зараз трансформуються в робочі групи з відновлення створити консультативні майданчики для налагодження комунікації та співпраці між органами місцевого самоврядування, державною владою, громадськістю та міжнародними донорами заради подолання кризових ситуацій на Миколаївщині;


форум “Зимостійкість” зробити постійно діючим, проводячи його раз на квартал, щоб побачити його результати, або представити нові програми. Використовувати групу цього заходу в Телеграм і контакти для того, щоби поширювати інформацію про нові гранти, можливості і програми міжнародних донорів для громадських організацій та ініціативних груп;


створити, на базі ГО, громадський центр безпеки в Миколаєві, який навчатиме безпеці за запитом та популяризувати знання про цю проблему


посилення інституційної спроможності ГО Миколаївщини;


Інституалізація взаємодії Міжнародних організацій, ОМС, органів державної влади, Громадянського суспільства через створення робочих груп тощо.



Здається, громадські активісти напрацювали вельми корисний матеріал. Знайомство з порадами, та творче виконання допоможе цивільному населенню пережити зиму.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру як агенція розвитку також шукає можливості підтримати ініціативи на рівні громад, спрямовані на посилення місцевої спроможності реагувати на виклики підготовки до зими, як поточної, так і наступних. Пошуку таких ініціатив та активних груп, які мають власне бачення конкретних проблем та рішень, а також бажання реалізувати власну ідею як мініпроєкт за підтримки ПРООН присвячений ідеатон. Тому: продовження має бути обов'язково.


Немає коментарів: