середа, 19 жовтня 2022 р.

В трагічних випадках є до кого звернутись по допомогу




Вже майже 8 місяців як в Україні оголошено воєнний стан та тривають активні бойові дії, внаслідок чого гинуть військовослужбовці та цивільне населення.

Війна зачепила багато сімей та принесла чимало горя в родини, оскільки їх близькі загинули в боях захищаючи нашу країну.

Так сталося й з чоловіком пані Тетяни, яка у липні 2022 року звернулася до юристів Подільського бюро правової допомоги, оскільки її чоловік-військовослужбовець з грудня 2021 року брав участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в ООС в Донецькій та Луганській областях та загинув 1 березня 2022 року в місті Маріуполь під час бойових дій щодо кругової оборони міста.

«Мій чоловік загинув внаслідок отримання вогнепального осколкового поранення під час обстрілу з боку противника. На підтвердження цього факту мені надіслали акт про настання смерті, який затверджено командиром військової частини з яким я звернулася до Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції щодо реєстрації смерті мого чоловіка пана Наума. Проте отримала відмову у проведенні реєстрації смерті з причини відсутні підстави для державної реєстрації смерті та видачі свідоцтва про смерть, через те, що документи надані мною не відповідають вимогам статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», - повідомила пані Тетяна юристам бюро.

У такому випадку встановлення факту смерті чоловіка пані Тетяні необхідно для отримання свідоцтва про смерть й допомоги на поховання, для прийняття спадщини та оформлення родиною загиблого захисника відповідного статусу, а також інших пов’язаних з цим статусом пільг.

Для надання правової допомоги уповноважили юриста Сергія Морозова, який ознайомившись з наявними у клієнтки доказами, підготував заяву про встановлення факту смерті.

З’ясувавши зміст заявленої вимоги, вивчивши матеріали справи, враховуючи інтереси заявниці та відсутність заперечень з боку зацікавлених осіб, Котовський міськрайонний суд Одеської області задовольнив вимоги заявниці та встановив факт смерті її чоловіка при проведенні бойових дій.

«На жаль, війна приносить смерть в родини наших захисників, що гинуть під час виконання бойових завдань в зоні ведення бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях. А родичам, які на підтвердження факту загибелі своїх близьких надсилають документи не встановленої форми, видані не закладами охорони здоров’я або судово-медичної установи, і саме через це органи РАЦС вимушені відмовляти у проведенні реєстрації смерті та видачі свідоцтва про смерть. Позаяк родичі позбавлені можливості отримати відповідний документ, то необхідно звертатись із заявою до суду для встановлення факту смерті. У свою чергу суд має право розглядати справу про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті», – коментує Сергій Морозов.


Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень №505/2409/22

Як отримати безоплатну правову допомогу:

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


Немає коментарів: