четвер, 6 жовтня 2022 р.

Концепція “сірої людини” впізнаємо




"Концепція сірої людини зародилась ще в другій половині ХХ століття, коли після другої світової розпочалась холодна війна, – мовив тренер, – через неї багатьом американським та британським шпигунам довелось замислитись над маскуванням".

Тоді з'явилися 10 московських правил, що зараз розміщені в музеї
шпіонажу у Вашингтоні – саме за ними мали жити агенти ЦРУ в Москві під час холодної війни. Але головним правилом концепції сірої людини було злиття з іншими людьми, сірою масою, щоб не привертати до себе зайвої уваги.

Як зазначив Антон Фарб - тренер на вебінарі Інституту політичної освіти,  у журналістів та шпигунів схожі задачі – дізнаватися інформацію не привертаючи уваги інших, саме тому ця концепція для журналістів може бути корисною, бо це є формою пасивного захисту. Ні один крадій не насмілиться напасти на людину в формі комунальних служб, таких як водоканал, електрик чи прибиральник, проте зможе напасти на беззахисну струнку жіночку з клатчем, чи на підлітка, який виділяється.

Саме тому, якщо ви знаєте чи підозрюєте, що за вами може вестися стеження або навіть переслідування із небезпечними наслідками, вам просто необхідно вміти зливатися із натовпом. Не обов'язково надягати щось сіре, щоб ставати сірою людиною, треба вміти підлаштовуватися під суспільство. Люди, що дуже стараються бути непомітними, на їх думку, по факту стають в центрі уваги, бо саме вони викликають підозру.

Наприклад, менш всього можна сховатися чоловіку в натовпі жінок, і навпаки Концепцією сірої людини не передбачається порушення законів, бо це вже протиправна діяльність, що не підпадає сюди, бо сірій людині треба вміти вдало обходити закон, без будь-яких порушень, щоб зі сторони правоохоронців до вас не було ніяких питань. Якщо людина хоче обійти камери відеоспостереження з розпізнаванням обличчя, їй
всього-на-всього потрібно спробувати обманути систему, наприклад надягнувши маскарадну маску, бо навіть із звичайною антивірусною маскою система розпізнавання облич може спрацювати не на вашу сторону, тож як варіант, можна просто одягнути окуляри з бровами та носом, і так система заплутається.

"Також можна одягнути худі з принтом обличчя якоїсь людини" – сказав нам Антон Фарб. Чесно кажучи, я б і не додумався, що будь-який такий елемент на одязі чи обличчі може зробити із звичайної людини інкогніто, але далі було ще цікавіше.

Як виявилось, при одяганні світловідбиваючих жилетів
комунальників, або спецодягу пілотів, лікарів, та інших професійних уніформ наші риси помічають менше, тож так і можуть застрахувати від злочину, в нашому випадку, зробити нас непомітними. Але мовник нас попередив, що одягання форми правоохоронців або спецпідрозділів, чи то пак військових, в Україні забороняється законом і суворо карається.

Людину в білому халаті та бахілах можуть вільно пропустити до лікарні, хоча це може бути журналіст. Так само, під прикриттям ремонтників чи ЖЕКу/ ОСББ, злодії можуть зламувати замки, якщо знають, що всередині квартири пусто, а інші люди подумають, що вони виконують свої прямі обов'язки. Так вже сталося, що в Австралії під видом дорожніх робочих та прибиральників, що були в
світловідбиваючих жилетах, два блогера-пранкера вийшли перевірити, куди їх пустять у такому одязі. Їх безперешкодно пропустили в зоопарк, кінотеатр та на концерт без придбаних квитків. Усюди вони зробили
відповідні фото. Звичайно, на
режимний об'єкт так не пропустять, і обов'язково повідомляють про це у правоохоронні органи, чого, звісно ж, нам не потрібно.

Люди також не звертають уваги на людей-бомжів, психічно нездорових, неприємних людей, що можуть гучно плакати або кричати на рекламників з флаерами та попрохайників.

Загалом Антон Фарб - людина з гарним почуттям гумору, бо
підбирати вдалі фрази, жарти та мемчики й картинки на доволі серйозну тематику треба ще повчитися, щоб це виглядало і серйозно, і не нудно.
А.Барладян.


Немає коментарів: