неділя, 23 жовтня 2022 р.

Трохи про херсонський арт-опір в одеській бібліотеці




Афіша просто закликала туди, у бібліотеку Грушевського неодмінно піти! Адже там буде розповідь про Херсон, та ще й від Alisa Gott, відомої арт-критикині та кураторки, співзасновниці Херсонського Музею сучасного мистецтва! ЯК ВОНИ? ЯК ХЕРСОН?

Alisa була не одна, але з Сергієм Дяченко, краєзнавцем. Спочатку від доволі формально доповідав слухачам: що то є Херсон, які там будівлі (= якась собі Вікіпедія), але потім все ж й про щось більш приватне з історії міста.

Нарешті пані Alisa Gott вдалося звільнитися від якихось кореспондентів і насправді відбулася ЗУСТРІЧ. Її довелося розпочати з сумної новини про викрадення Слави Машніцького, не тільки відомого художника, але й постаті у суч.арті України, але ж він насправді був/є ВЕЛИКИМ, за розмірами також.

Довелося послухати розповіді про атмосферу та діяння з «Побєдобєсія»: про обшуки, про замінованість, фотки, де люди збирають сніг (?!), бо нема води. Про тварин, що КРИЧАЛИ під час обстрілу, що для мене виявилося найвразливішим!!! Тоді вже розповіді про мародерство суцільне не вражало. Також мене від початку дивували демонстрації протесту у ВЖЕ окупованому Херсоні! І вони тривали, аж поки не почали стріляти…

Хоча у селі все набагато страшніше, знущання з селян…

Арт-опір надавався переважно у вигляді рисунків, бо різнокольоровими олівцями однієї авторки; ім’я якої НЕ НАДАВАЛОСЯ, через загрозу, адже вона все ще залишається у Херсоні! Навіть у інтернет не наваджуються викладати! Тому моя порада: треба відвідувати подібні заходи все ж відвідувати! Вони досить своєрідні, цікаві! Та вражаюче точно відтворюють зображене та, навіть атмосферу того, що зараз відбувається у Херсоні! СПРАВЖНІ РОБОТИ і вже дійсно сучасного мистецтва!

Сама Аліса з Дяченко вже кілька місяців «подорожує», добре, що вона/вони вміють співпрацювати з іноземними організаціями, які їх підтримують (це намагання завершити коротку розповідь якимось позитивом)!

Тож шкодуйте, що не дійшли! Принаймні для мене було надважливо почути розповіді від самих херсонців!
Ute Kilter.

Від редакції: нам теж задавалось що тема цікава, але матеріал "не тягне" навіть на хроніки. Почекаємо звільнення губернського міста, щоб робити узагальнення. 


Немає коментарів: