понеділок, 24 жовтня 2022 р.

Судна за миколаївським проєктом будують в Румунії



Наш постійний автор про суднобудування миколаївський інженер, а тепер воїн - Дмитро Удовицький поділився приємною новиною. 

Плюс ще два нових судна пр. Stan Patrol 5009, робочий проєкт яких розроблено в Миколаївському ПКБ MDEM. Суднобудівна корпорація Damen Shipyards, чиїм структурним підрозділом є MDEM, виграла тендер на постачання двох суден швидкого реагування для Генеральної інспекції з надзвичайних ситуацій Румунії. Контракт був підписаний 10 жовтня в Бухаресті. Замовлення нових суден має на меті покращити спроможності Румунії реагувати на стихійні лиха та забезпечити належний захист населення.
Кожне с замовлених суден буде дещо відрізнятися від типового проєкту Stan Patrol 5009. Одне судно буде реалізоване як пошуково-рятувальне зі спеціалізацією на наданні медичної допомоги. Друге – буде обладнано для гасіння пожеж на суднах та платформах у морі.
Така спроможність реалізації різних функціоналів на базі типового проєкту є ключовою для патрульних суден Damen. Ми неодноразово це підкреслювали при розгляді суден, побудованих за проєктами MDEM: http://shipbuilding.mk.ua/?tag=mdem
Обидва судна мають дальність плавання 2600 миль крейсерською швидкістю, обладнані багатофункціональною лебідкою, рятувальними човнами та водними й літальними безпілотними апаратами. Максимальна швидкість суден в обраній реалізації – 22 вузли. Щоб скласти розширене уявлення, подивіться специфікацію типового проєкту Stan Patrol 5009 на сайті Damen: https://products.damen.com/
Дообладнання суден буде виконано на Румунській верфі Damen в Галаці. У контексті цієї новини ми вчергове з сумом згадуємо, що уряд України в 2005 році примусив компанію Damen припинити суднобудування в Україні і пропонуємо брати за зразок Румунію, що створила сприятливі умови для інвестора і сьогодні вже два румунські заводи Damen в Галаці й Мангалії будують судна для усього світу.
Висновки з цього уроку нам край важливо зробити тому, що після перемоги у війні Україна отримає новий шанс і певний карт-бланш на повернення інвесторів. Важливо цей шанс знову не втратити.
Джерело новини: https://www.damen.com/.../damen-to-build-two-emergency...


Немає коментарів: