вівторок, 25 жовтня 2022 р.

Про зиму у країні що воює розкажіть європейцям



Російські гібридні дії в країнах ЄС у перші сім місяців масштабної війни проти України переважно мали низьку ефективність – фактично не впливали на підтримку українців зі сторони країн ЄС. Із восьми проаналізованих інструментів лише один – підтримка проросійських політиків – приносить видимі плоди для російських зусиль.
Два ключові занепокоєння європейців як на національному рівні, так і на рівні ЄС: зростання цін, інфляція та вартість життя, а також енергопостачання. Утім, ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну «зростання цін, інфляція та вартість життя» було ключовим занепокоєнням європейців на національному рівні через вплив на економіку пандемії Covid-19. Тож війна в Україні посилила ці страхи, проте не спричинила.

Із погіршенням економічної ситуації частка прихильних до підтримки України громадян може зменшуватись, і вона уже зменшується на рівні окремих країн. Водночас станом на вересень-жовтень 2022 року це падіння не критичне, а частка населення, що підтримують Україну досі залишається високою. Відмінними є позиції різних суспільств, проте в динаміці кожне з них радше залишалось при своїх, аніж змінювало свою думку. Наприклад, переважна більшість німецьких громадян вважають за необхідне продовжувати підтримувати Україну, всупереч зростанню цін на енергоносії: 70% громадян у липні, 71% - у серпні, 74% - у вересні.


Немає коментарів: